Erdoğan: Faizle ilgili sözlerim yanlış anlaşıldı

Erdoğan: Faizle ilgili sözlerim yanlış anlaşıldı

Başbakan Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirirken kullandığı sözlerin yanlış anlaşıldığını, ekonomide alışılmışın dışında adım atılmayacağını söyledi

A+A-

Başbakan Tayyip Erdoğan, bir süredir piyasalarda spekülasyonlara neden olan, "alışlmışın dışında adım atabiliriz" sözlerinin yanlış anlaşıldığını böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi

Almanya'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtlayan Erdoğan, geçen hafta Merkez Bankası'nın faiz artırımı kararı üzerine kendisinin söylediği, Merkez Bankası böyle bir karar almış. Bana düşen buna bir sure sabretmektir. Nereye gidiyoruz diye bunu görmektir. B planı, C planı benzeri şeyler noktasında bunu önümüzdeki günlerde açıklayacağımız bir çalışmamız olabilir. Alışılmışın dışında bir şey olsun istiyoruz. Dünyada uygulamaları var" sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi. 

Erdoğan gazetecilerin geçen hafta İran dönüşünde yaptığı bu açıklamayla ilgili olarak, "Hayır, bunlar yanlış anlaşıldı, benim böyle bir ifadem olmadı" karşılığını verdi.

Paralel oluşumlara fırsat vermemiz mümkün değil

Erdoğan, İçişleri Bakanlığı'nın "paralel devlet" oluşumu hakkında bir soruşturma açtığı yönündeki haberlerin sorulması üzerine, "Burada sadece İçişleri Bakanlığımızın değil tüm istihbari çalışmalarımızın bundan sonraki hassasiyeti, mevcut eksikliklerin giderilmesi suretiyle bu yöne çok daha farklı bir şekilde eğilmek. Devletin içindeki böyle bir yapılanma bizim bir beka meselemiz haline gelmiştir. Dolayısıyla buna bizim fırsat vermemiz mümkün değildir. Gereği neyse bunlar da yapılacaktır" dedi.

Hükümet, 17 Aralık'ta başlatılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun Fethullah Gülen'in liderliğinde oluşturulan Hizmet Hareketi tarafından hükümeti yıpratmak amacıyla organize edildiğini savunuyor. Bu kapsamda oluşturulan "paralel yapı"nın devletin önemli kurumlarında Cemaat'in çıkarları doğrultusunda hareket ettiği ileri sürülüyor.

Erdoğan, İstanbul'da dün bazı bakanların katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda demokratikleşme paketiyle ilgili çalışmaların ele alındığını belirterek, demokratikleşme alanında daha önce yapılanlara ek olarak üç paket üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Özel yetkili mahkemeleri kaldırma gayreti içindeyiz

Bunların Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının yanı sıra şeffaflaşmayla ilgili olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Biz bu süreçte büyük ihtimalle Adalet ve İçişleri ile ilgili olanları geçirmenin gayreti içinde olacağız. Özel Yetkili Mahkemeleri süratle kaldırmanın gayreti içindeyiz. Onu kaldırmak için yoğun bir gayret gerçekleştireceğiz. İki, Terörle Mücadele Kanunu ile alakalı olarak orada bir yeni düzenlemeye gidiyoruz. Bunları Ceza Kanunu içine alacağız, bunun çalışmaları var, ama burada öyle zannediyorum ki en önemli olan tutukluluk süresi; daha önce 10 yıldan 7.5 yıla indirilmişti, dün yaptığımız çalışmayla bunu beş yıla indirme kararı verdik. Şimdi bunu beş yıla indiriyoruz ve Meclis'ten de bunun çıkmasıyla öyle zannediyorum ki yüzlerce, binlerce insan bundan istifade edecek."

Adli kolluk vali veya emniyet müdürüne bağlanacak

Adli kolluk konusunda da çalışmalarının olduğunu ve adli kolluğun vali veya emniyet müdürüne bağlanacağını kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Dünyanın bir çok yerinde adli kolluk müessesesi yok. Şimdi biz, AB'nin de böyle bir talebi sebebiyle şöyle bir çalışmayı düşündük; gerekirse adli kolluk kurumu oluştururuz. Bu İçişleri ya da Adalet Bakanlığı'na bağlı olur... Bu çalışma olgunlaştırılacak, buna karar verirsek bununla ilgili personel alımı yapacağız. Bu geçiş sürecinin arkasından da ona bir yürürlük tarihi vereceğiz."

Paralel yapı anket yapıyor

Erdoğan, son günlerde basında yer alan anketlere dair haberleri değerlendirirken Konda'nın Ocak ayı anketine göre, partisinin oy oranının yüzde 47.7, CHP'nin yüzde 28.5, MHP'nin yüzde 14.4 ve BDP'nin ise yüzde 5.9 oya sahip olduğunu belirtti.

Basında yer alan farklı anketlerin "paralel yapı" firmalarının anketleri olduğunu kaydeden Erdoğan, "Burada dert başka. Bunlar kendilerine göre bu ülkede bir irade oluşturabileceklerini zannediyorlar, bunu oluşturamayacaklar... Dünyanın bir ucunda durup Türkiye yönetilmez, çıkarsın gelirsin ülkede ne yapacaksan bunu burada yaparsın" dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.