Erdoğan: Herkes aday olabilir

Erdoğan: Herkes aday olabilir

Erdoğan, 20 milletvekilinin desteğini alan herkesin cumhurbaşkanlığına aday olabileceğini, partisinin adayı için de istişarelerin devam ettiğini söyledi

A+A-

Başbakan Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda parti içindeki istişarelerin sürdüğünü, bu çerçevede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de konu hakkında "açık ve net" değerlendirme yapacaklarını söyledi.

AKP'nin TBMM'deki grup toplantısında konuşan Erdoğan, 20 milletvekilinin desteğini alan herkesin cumhurbaşkanlığına aday olabileceğini, partisinin adayı için de istişarelerin devam ettiğini kaydetti.

Gül'ün cumhurbaşkanlığında görev süresi 30 Ağustos'ta sona erecek. İlk turu 10 Ağustos'ta yapılacak seçimler için resmi sürecin Haziran sonunda başlaması, adayların Mayıs ayından itibaren netleşmesi bekleniyor.

Milletvekillerinin ardından kanaat önderleri, kongre delegeleri, kadın ve gençlik kolları ile konuyu ele alacaklarını kaydeden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımız ile de bu konuyu açık, net değerlendiririz. Ondan sonra nihai kararı millet verecek. Cumhurbaşkanlığı bu noktada çantada keklik bir olay değil. Aday kim olursa olsun nihai kararı millet verecek."

Adaylardan birinin cumhurbaşkanı seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy alması gerekiyor.

Devletin çeşitli kurumlarında Gülen Cemaati üyelerinin oluşturduğu iddia edilen "paralel yapı" ile mücadelelerinin süreceğini ve bunları devletin içinden "temizleyeceklerini" kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Ellerinde şantaj kasetleri var, bu devletin en tepesinden en aşağısına kadar, kaç kere söyledim, Cumhurbaşkanı'nın da şantaj kaseti var, benim de vardı, Genelkurmay Başkanı'nın da... ama ben diyorum ki benimle ilgili varsa çıkın açıklayın. Benim ancak bakanlarımla yaptığım görüşmeleri veya eşimle, çocuğumla yaptığım görüşmeleri verebildiler, veremeyecekler."

Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin belirsizlik yaratmayacağını ve ekonominin etkilenmeyeceğini, devletin üst kademesindeki isimler değişse bile 2023 hedeflerinin kalıcı olacağını belirtti.

TAKSİM'E İZİN YOK

Erdoğan, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın sendikalar ve sivil toplum örgütleri tarafından Taksim'de kutlanmasına izin vermeyeceklerini de belirterek, "Birileri her zaman yaptıkları gibi yine sadece gerilim siyaseti üretiyor. Bu şımarık ruh hali artık son bulmalıdır" dedi.

Yerel seçimlerde başarısız olanların huzuru bozmak için uğraştığını söyleyen Erdoğan, 1 Mayıs'ın Yenikapı'da kutlanması gerektiğini kaydetti. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Taksim ısrarına, kimse kusura bakmasın, biz artık iyi niyetle bakmayız, bakamayız. Şiddetle, vandalizmle bir yere varılamayacağını yaşadığımız süreçte umarım herkes anlamıştır. Birilerinin gönlünden Türkiye'yi Mısır ve Ukrayna'daki neticelere ulaştırmanın geçtiğini çok iyi biliyoruz. Hiç uğraşmasınlar yapamadılar, yapamayacaklar."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.