Erdoğan: Herkesin cumhurbaşkanı olacağım

Erdoğan: Herkesin cumhurbaşkanı olacağım

AKP'nin cumhurbaşkanı adayı Erdoğan, adaylık açıklamasından sonraki ilk konuşmasında oy versin vermesin herkesin cumhurbaşkanı olacağını söyledi

A+A-

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AKP'nin cumhurbaşkanı adayının Başbakan Tayyip Erdoğan olduğunu açıklarken, Erdoğan bütün siyasi partilerden destek istediğini, seçilmesi halinde oy versin-vermesin herkesin cumhurbaşkanı olacağını söyledi.

Adaylığının açıklanmasının ardından konuşan Erdoğan, ilk kez halk tarafından seçilecek 12. cumhurbaşkanı ile Türkiye'de vesayetler döneminin kapanarak yeni bir dönem başlayacağını belirtti ve cumhurbaşkanlığı seçilmesi durumunda izleyeceği politikaların ilk işaretlerini verdi.

ATO kongre merkezinde düzenlenen ve 4,000 misafir ile yaklaşık 250 basın mensubunun davetli olduğu törende AKP'nin cumhurbaşkanı adayını partinin siyasi ve hukuki işlerden sorumlu genel başkan yardımcısı Şahin açıkladı. Şahin, Erdoğan'ın adaylık dilekçesine gruptaki bütün milletvekillerinin imza attığını bildirdi.

Halkın seçtiği cumhurbaşkanı

Cumhurbaşkanlığı adaylığı salondaki izleyiciler tarafından büyük sevinç gösterileri ile karşılanan Erdoğan, "Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi demokrasimiz adına çok büyük bir dönüm noktasıdır. Bu, basit; teknik bir değişiklik değildir, bu sadece yöntemin değişmesi değildir... Siyasi iktidarın karşısında duracak, halka karşı devleti temsil edecek bir cumhurbaşkanı seçmiyoruz; halkın seçtiği, halktan bir cumhurbaşkanı göreve gelecek, fark burada" dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 10 Ağustos'ta yapılacak. Adaylardan birinin ilk turda seçilmemesi halinde ise ikinci tur 24 Ağustos'ta olacak.

Erdoğan, CHP ve MHP'nin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ile HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş'a karşı yarışacak. Aday başvuru süreci 3 Temmuz'da sona ereceğinden bu süreçte başka adaylar da çıkabilir.

Halk tarafından seçilecek bir cumhurbaşkanının yaratacağı farklılıklara dikkat çeken Erdoğan, "Cumhurbaşkanı cumhuriyeti, cumhuru ve cumhurun birliğini temsil eder. Kimse kimseyi aldatmasın. Devletin bütünlüğünü sağlamak cumhurbaşkanının en önemli vazifesidir. Halk tarafından seçilmesi cumhurbaşkanlığına çok daha güçlü meşruiyet sağlayacak; cumhurbaşkanlığı makamı asıl anlamını bulacaktır. Erkler arasında daha sağlıklı denge kurulacak, daha sağlıklı bir denetleme olacaktır. Kamu kurumları da bu yeni konuma uygun hareket edecektir" dedi.

Erdoğan'ın adaylığının gündeme gelmesiyle birlikte AKP'deki pek çok üst düzey yetkili, Erdoğan'ın anayasanın cumhurbaşkanına verdiği tüm yetkileri kullanacak çok daha etkin bir cumhurbaşkanı olacağını belirtti. Bazı analistler bu yeni dönemin bir "yarı-başkanlık süreci" olabileceğine dikkat çekti.

Konuşmasında, siyasi hayatı boyunca "kutuplaştırıcı" ve "ayrıştırıcı" olmadığını belirten Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde de "herkesin cumhurbaşkanı" olacağını belirtti ve "Eğer milletim takdir eder Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanlığına bu kardeşinizi getirirse, şunu herkesin bilmesini istiyorum, devletle milleti kucaklaştıran, milletinin çıkarlarını gözeten, milletin ve demokrasinin tarafını tutan bir cumhurbaşkanı seçilmiş olacaktır. 10 Ağustos'ta eğer seçilirsek, herkes bilsin ki, asla bir kesimin, bir partinin değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı olacağız. Bize oy versin ya da vermesin herkesin cumhurbaşkanı olacağımdan kimsenin endişesi olmasın" dedi.

Cumhurbaşkanlığı döneminde de ekonomiyi büyütme, Türkiye'yi AB'ye tam üye yapma hedeflerinden vazgeçmeyeceğini belirten Erdoğan, diğer önceliklerini de şöyle anlattı:

"Cumhurbaşkanlığımızda çözüm sürecinin sekteye uğramasına asla müsaade etmeyiz. Aynı şekilde paralel devlet yapılanması ile mücadelenin çok daha güçlü koordine şekilde süreceğini, özellikle ifade etmek istiyorum... Yargıya ilişkin sorunlar çok daha hızlı sağlıklı şekilde çözülecek. Türkiye'nin yeni bir anayasa yapması en öncelikli gündem maddelerimiz arasında yerini koruyacak."

Başbakan kim olacak

Erdoğan adaylık konuşmasında başbakanlık için herhangi bir isme işaret etmedi, ancak AKP'ye olan desteğin kendisinin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından da süreceğine inandığını ifade ederek şunları söyledi:

"Erdoğan olmadığında AK Parti'nin olmayacağını düşünen varsa o bu davayı anlayamamıştır. Kendisi olmadan ya da bir başkası olmadan bu davanın yol alamayacağını, bu sancağın düşeceğini zannedenler bu davayı anlamamıştır... Gözümüz arkada değil ve olmayacak; arkada güçlü bir geleneğin olduğunu, bu davayı omuzlayacak kahramanlar olduğunu biliyorum."

Erdoğan'ın bu sözleri sırasında salonda pek çok partilinin ağladığı görülürken Erdoğan konuşmasını "Şüphesiz ki bu bir veda değil, bu bir ayrılık buluşması, veda töreni de değil... Ne ben sizlerden ayrılıyorum ne siz geride kalıyorsunuz.. 10 Ağustos'a kadar birlikte çalışacak, görevi devraldığımızda birlikte istişare ile millete hizmet edeceğiz" sözleriyle sona erdirdi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.