Ekonomi yรถnetiminin deฤiลimi ve Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan’ฤฑn โpiyasa ve Batฤฑ dostuโ aรงฤฑklamalarฤฑnฤฑn ardฤฑndan yabancฤฑlarฤฑn dรถviz bozdurup TL varlฤฑklarฤฑ alฤฑrken, yerlilerin dรถviz ve altฤฑn alฤฑmlarฤฑna devam etmesi Reuters tarafฤฑndan da gรผndeme getirildi.
โTemkinli Tรผrkler henรผz Erdoฤan’ฤฑn ekonomik sรถzรผnรผ satฤฑn almฤฑyorโ baลlฤฑklฤฑ bir analize yer veren Reuters, Erdoฤan’ฤฑn ekonomide yeni dรถnem sรถzรผnรผn TL’de yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑ kaynaklฤฑ ralliyi (deฤer kazancฤฑ) tetiklediฤini ancak yerlilerin henรผz bu sรถze ikna olmadฤฑฤฤฑnฤฑ ve TL’deki deฤer kazancฤฑnฤฑn yerlilerin dรถviz alฤฑmlarฤฑnฤฑ sรผrdรผrmeleri nedeniyle durduฤunu vurguladฤฑ.
โERDOฤAN EN BรYรK ZORLUฤUโฆโ
Haberde gรถrรผลlerine yer verilen uzmanlar, Erdoฤan’ฤฑn en bรผyรผk zorluฤu, geรงen ayki piyasa dostu reformalar sรถyleminin gerรงeฤe dรถnรผลeceฤine dair yerlileri ikna etmekte yaลayacaฤฤฑna iลaret ettiler.
ฤฐstanbul Portfรถy Genel Mรผdรผrรผ Barฤฑล Hocaoฤlu, yerlilerde โkorumacฤฑ bir refleksโ olduฤunu ve bunun TL’de yฤฑllardฤฑr yaลanan deฤer kaybฤฑnฤฑn bir sonucu olduฤunu belirtti.
โGรผven ve istikrar saฤlanana kadar, รถzellikle bireysel yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn altฤฑn ve dรถvize ilgisi devam edecekโ diyen Hocaoฤlu, mรผลterilerine โtemkinli duruลโ tavsiye ediyor.
โGรVEN SORUNU DIลINDA ฤฐKฤฐ RฤฐSK DAHA VARโ
Yerlilerin temkinli hareket etmesinin ayrฤฑca, pandeminin daha kรถtรผye gitmesi ve hรผkรผmet iรงindeki sรผrtรผลmelerin daha kรถtรผye gidebileceฤine dair riskleri yansฤฑttฤฑฤฤฑ รถne sรผrรผlen ve erken seรงim ihtimaline de iลaret edilen haberde, Tรผrkiye’de dรถrt yฤฑldฤฑr enflasyon ve iลsizliฤin รงoฤunlukla รงift haneli oranlarda olduฤu, son iki yฤฑlda TL’nin dolar karลฤฑsฤฑnda deฤerinin yรผzde 50’sini kaybettiฤi hatฤฑrlatฤฑldฤฑ.
Mevduat faizi oranlarฤฑnฤฑ yetersiz gรถren yerlilerin son iki haftada 4 milyar dolarlฤฑk dรถviz ve altฤฑn aldฤฑฤฤฑ aktarฤฑlan haberde, analistlerin mevduat faizi artฤฑลฤฑ gerekliliฤine iลaret ettiฤi vurgulandฤฑ.
ฤฐstanbul Mรผcevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneฤi Baลkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ, Mehmet Ali Yฤฑldฤฑrฤฑmtรผrk, sadece somut adฤฑmlar atฤฑlฤฑrsa hรผkรผmetin gรผven kazanabileceฤini, bu adฤฑmlar atฤฑlan kadar yerlilerin fiziksel altฤฑna ilgisinin sรผreceฤini dile getirdi.
DรVฤฐZ: YABANCI BOZDURDU, YERLฤฐ ALMAYA DEVAM ETTฤฐ
6-20 Kasฤฑm haftasฤฑnda yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlar hisse senedi, tahvil ve swap (takas) kanallarฤฑndan Tรผrkiyeโye 7 milyar dolarฤฑ aลan miktarda kaynak getirirken, yerlilerin yabancฤฑ para mevduatlarฤฑnฤฑ bu dรถnemde toplamda 5,5 milyar arttฤฑ.
Bankacฤฑlฤฑk Dรผzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri, 20 Kasฤฑm sonrasฤฑnda yerlilerin dรถviz ve altฤฑn alฤฑmlarฤฑnฤฑn devam ettiฤini gรถsteriyor.







