Geรงen hafta ABD Temsilciler Meclisiโnin Tรผrkiye aleyhinde kabul ettiฤi iki tasarฤฑ ikili iliลkilerdeki gerilimin daha da artmasฤฑna yol aรงtฤฑ. Reuters haber ajansฤฑna konuลan Tรผrk yetkililer Cumhurbaลkanฤฑ Recep Tayyip Erdoฤanโฤฑn, ABD Baลkanฤฑ Donald Trump’ฤฑn daveti รผzerine 13 Kasฤฑm iรงin planlanan Washington ziyaretini iptal edebileceฤini sรถyledi.
Erdoฤan geรงen hafta AK Parti Meclis Grubu toplantฤฑsฤฑ sonrasฤฑnda gazetecilere yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada ziyaretin henรผz kesinleลmediฤini, bazฤฑ soru iลaretleri olduฤunu sรถylemiลti.
Reuters haber ajansฤฑna konuลan รผst dรผzey bir Tรผrk yetkili Temsilciler Meclisiโde geรงtiฤimiz hafta onaylanan 1915 olaylarฤฑnฤฑ Ermeni soykฤฑrฤฑmฤฑ olarak niteleyen karar tasarฤฑsฤฑ ve Tรผrkiyeโye Suriye operasyonu sebebiyle sert yaptฤฑrฤฑmlar รถngรถren karar tasarฤฑsฤฑna atฤฑfta bulundu. โBu adฤฑmlar iki รผlke arasฤฑndaki iliลkileri ciddi ลekilde gรถlgeliyor. Bu kararlar sebebiyle Erdoฤanโฤฑn ziyareti askฤฑdaโ dedi, ziyaretle ilgili nihai bir kararฤฑn alฤฑnmadฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti.
Reuters’a gรถre Tรผrk kaynaklar Trump ve Erdoฤan arasฤฑnda Kongreโnin Tรผrkiyeโnin Suriye operasyonu ve Rusyaโdan S-400 fรผze savunma sistemi almasฤฑ sebebiyle oluลan tepkiye ve Ankaraโnฤฑn dengesiz olarak gรถrdรผฤรผ Trumpโฤฑn bazฤฑ aรงฤฑklamalarฤฑna raฤmen, gรผรงlรผ bir iliลkinin olduฤunu sรถylรผyor.
NATO รผyesi Tรผrkiyeโnin ABD yasalarฤฑna gรถre yaptฤฑrฤฑmlarฤฑ tetiklemesi gereken Moskovaโdan S-400 fรผze savunma sistemi satฤฑn alma adฤฑmฤฑ gรถz รถnรผne alฤฑndฤฑฤฤฑnda iki lider arasฤฑndaki bu gรผรงlรผ iliลki รถnem kazanabilir. Tรผrkiyeโnin hem mรผลterisi hem de ortak รผreticisi olduฤu F-35 savaล uรงaฤฤฑ programฤฑna katฤฑlฤฑmฤฑ askฤฑya alฤฑnmฤฑล durumda. Tรผrkiyeโnin 9 Ekimโde Suriyeโnin kuzeydoฤusunda YPGโye yรถnelik operasyonu da ABDโden misilleme niteliฤi taลฤฑyan baลka adฤฑmlarฤฑn gelmesine zemin hazฤฑrladฤฑ.
Trump Suriyeโnin kuzeydoฤusundaki askerleri รงekerek Tรผrkiyeโnin operasyonuna yeลil ฤฑลฤฑk yakmฤฑล gibi gรถrรผnse deBeyaz Saray kฤฑsa bir sรผreliฤine Tรผrkiyeโye yaptฤฑrฤฑm uygulamฤฑล, Suriyeโde ateลkesin saฤlanmasฤฑ konusunda mutabakata varฤฑlmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan yaptฤฑrฤฑmlar kaldฤฑrฤฑlmฤฑลtฤฑ. Mutabakata varฤฑlmasฤฑndan iki hafta sonra Temsilciler Meclisiโnin Tรผrkiye aleyhindeki tasarฤฑlar konusunda harekete geรงmesi Tรผrkiyeโnin tepkisine yol aรงtฤฑ.
โTasarฤฑyฤฑ geรงirmek iรงin siyasi iklimden faydalandฤฑlarโ
Tรผrkiye, Osmanlฤฑ ฤฐmparatorluฤu topraklarฤฑnda yaลayan รงok sayฤฑda Ermeniโnin Birinci Dรผnya Savaลฤฑ sฤฑrasฤฑnda Osmanlฤฑ gรผรงleriyle รงatฤฑลmalarda รถldรผrรผldรผฤรผnรผ kabul ediyor ancak kaรง Ermeniโnin hayatฤฑnฤฑ kaybettiฤine iliลkin telaffuz edilen rakamlara karลฤฑ รงฤฑkฤฑyor, yaลananlarฤฑn soykฤฑrฤฑm olduฤunu da inkar ediyor.
Reuters haber ajansฤฑna isminin aรงฤฑklanmamasฤฑ koลuluyla konuลan Cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑโna yakฤฑn bir kaynak โWashingtonโda Tรผrkiye karลฤฑtฤฑ siyasi iklimden faydalandฤฑlarโ deฤerlendirmesinde bulunuyor.
Trump Tรผrkiyeโnin Rus savunma sistemi satฤฑn almasฤฑ konusunda kendisinden รถnceki Baลkan Barack Obama yรถnetimini Ankaraโya Patriot fรผzeleri satmadฤฑฤฤฑ gerekรงesiyle eleลtirmiล, bu konuda Tรผrkiyeโnin tezlerine destek vermiลti.
Ancak geรงen ay Baลkan Trump Tรผrkiyeโnin ekonomisini yok etme tehdidinde bulundu. Trump Tรผrkiyeโnin Suriye operasyonu baลladฤฑฤฤฑ gรผn de Erdoฤanโa bir mektup gรถndererek Suriyeโde binlerce insanฤฑn katledilmesinden sorumlu olabileceฤi konusunda uyarฤฑda bulunmuลtu. Trump tartฤฑลma yaratan mektubunda โSert adam olma. Aptal olma!โ ifadelerini kullanmฤฑลtฤฑ.
โHava deฤiลmezse ziyaretin bir anlamฤฑ olmayacakโ
Reutersโa konuลan Tรผrk yetkili Trumpโฤฑn mektubu ve Kongreโde kabul edilen tasarฤฑlarฤฑn iliลkilere zarar verdiฤini belirtti, โHava deฤiลmezse, bu ziyaretin bir anlamฤฑ olmayacakโ deฤerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan da geรงtiฤimiz gรผnlerde, Trumpโฤฑn garip Twitter mesajlarฤฑna yetiลemediฤini sรถylemiลti.
Yine de Trump, iliลkilerde yaลanan zorluklara raฤmen yฤฑllฤฑk ticaret hacmini 4 katฤฑna รงฤฑkararak 100 milyar dolara รงฤฑkarmak isteyen iki รผlke arasฤฑndaki ortaklฤฑฤฤฑ kurtarmakta Ankara iรงin en iyi umut olmayฤฑ sรผrdรผrรผyor.
Cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑna yakฤฑn kaynak โฤฐki lider arasฤฑnda iyi bir iliลki var. Baลkan Trump ABD siyasetinde egemen unsurlara raฤmen Tรผrkiye ile iliลkilerin iyi olmasฤฑnฤฑ istiyorโ ลeklinde konuลtu.(VOA)







