Erdoğan'dan Gül'e cevap: Biz bitirdik

Erdoğan'dan Gül'e cevap: Biz bitirdik

Başbakan Erdoğan'dan Gül'ün "aday seçimimiz konusunda henüz süreç tamamlanmadı" anlamındaki sözüne cevap geldi. Erdoğan, "kendi içimizde çalışmalar tamamlandı" dedi

A+A-

Başbakan Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda partisinin içindeki çalışmaların tamamlandığını, şimdi de Türkiye genelinde bir kamuoyu araştırması yaptırdıklarını ve bu çalışmanın ardından partisinin cumhurbaşkanı adayını açıklayacaklarını söyledi.

Cuma namazı çıkışında gazetecilerin cumhurbaşkanlığı seçim sürecine ilişkin sorularını yanıtlayan Erdoğan, dün akşam Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile akşam yemeğinde yaptıkları görüşmenin ardından, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki kararını ne zaman açıklayacağını değerlendirdi.

Partisinin kendi içindeki istişarelerini ve çalışmalarını tamamladıklarını belirten ve bu hafta AKP'nin Afyon'da yapılacak istişare kampında da konuyu değerlendireceklerini belirten Erdoğan, "Bir de Türkiye genelinde bir kamuoyu araştırması ayrıca yapıyoruz, bunların neticelerini de alacağız ve bunların neticesini de aldıktan sonra inşallah partimiz kendi adayını açıklayacak" dedi.

Gül de bugün Zonguldak'ta yaptığı açıklamalarda cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili takvimin işlemeye başladığını belirterek, kendisinin mi yoksa Başbakan Tayyip Erdoğan'ın mı aday olacağı ile ilgili olarak Erdoğan'ın daha çok istişare yapma ihtiyacında olduğunu söylemişti.

Erdoğan, istişarelerin sürmesinin Gül'de bir rahatsızlık yaratıp yaratmadığı sorusuna ise "Asla böyle bir şey bugüne kadar aramızda olmamıştır" dedi ve adaylık konusunu da birlikte olgunlaştıracaklarını belirtti.

Hükümetin seçim sistemleri üzerindeki çalışmasının hangi aşamada olduğu; dar bölge ya da daraltışmış bölge seçim sistemi konusunda bir karar verip vermedikleri sorulan Erdoğan, dünyadaki seçim sistemlerinin gözden geçirildiğini belirtti ve şunları söyledi:

"Bu konuda biz şu anda kendimiz en ideal olan nedir bunun hazırlıkları içerisindeyiz. Mevcut sistem mi olur, daraltılmış mı olur, daraltılmışta yüzde 5 barajı mı olur, yoksa sıfır mı olur veya dar bölge mi olur; bunların hepsini çalıştık, çalışıyoruz ve çalışacağız. Zaten olay Meclis kapanana kadar, şimdi biliyorsunuz bir yıllık süreç var, yani bu sürece kadar bitti ; bitmediği takdirde zaten mevcut sistemle yürümek durumundayız."

Demokratikleşme paketi çerçevesinde seçim barajı üzerinde değişiklik yapılması önerisinde bulunan hükümet, son dönemde 2015 Haziran'ında yapılacak genel seçimlerde yeni sistemin uygulanabilmesi için bu konuyu yeniden gündemine almıştı. Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler üzerinden bir yıl geçmeden uygulanamıyor.

Son dönemde artan çocuk cinayetlerinin ardından bu tür cezalar için yeniden idam cezası getirilmesi yönündeki çağrıları da değerlendiren Erdoğan, bu tür cezalar için idam olmasa bile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası getirilmesi yönünde bir çalışma yaptıklarını da açıkladı.

Erdoğan, "Bu olaylar gerçekten adeta idamlık olaylar. Ama idam gelmese dahi bu cezaların çok çok ağırlaştırılması noktasında arkadaşlara benim de talimatım var... Bunu kanaat olarak söylüyorum, eğer bizim AB ile ilgili, idamlar kaldırılmamış olsa bu işin hakkı idamdır. Bu kadar açık. Bunun olmadığı yerde de ağırlaştırılmış müebbet hapistir" dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.