Erdoğan'ın MB eleştirisi dövizi yükseltti

Erdoğan'ın MB eleştirisi dövizi yükseltti

Beklenenden düşük çıkan enflasyonla gerileyen döviz, Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın faiz politikasını kabul etmediğini söylemesiyle yükselmeye başladı

A+A-

Beklentilerin altında gelen enflasyon verisi ardından ilk tepki olarak gerileyen dolar/TL, gelişmekte olan piyasalarda bozulma ve Başbakan Erdoğan'ın TCMB'ye yönelik eleştirileri ardından 2.11 seviyesini gördü.

Bu sabah saat 0856'da 2.1040/2.1050 seviyesinde olan ve enflasyon verisi ardından 2.0965'e kadar gerileyen dolar/TL, gelişmekte olan ülke para birimlerinde görülen değer kaybı ve Erdoğan'ın açıklamalarının etkisiyle 2.1101'e kadar yükseldi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın faiz konusundaki yaklaşımlarını kabul etmediğini ve faizin düşmesi halinde enflasyonun da düşeceğini belirterek, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri yönünde hemen yeni adımlar atmasını temenni ettiğini söyledi.

Bakanlar Kurulu'nun dünkü toplantısında Başçı'nın gerçekleştirdiği rutin bilgilendirmelerden biri olan sunum, Erdoğan'ın TCMB'nin yeterli faiz indirimi yapmadığı yönündeki eleştirilerini sertleştirmesinin ardından piyasalar için önemli bir gündem maddesi haline gelmişti.

Erdoğan, TCMB'nin Ocak ayında ara toplantı ile faizleri 500 baz puan artırırken, geçen ay yapılan 50 baz puanlık indirime sert tepki göstermişti.

AKP grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Başçı'nın dünkü sunumuna dair yaptığı değerlendirmede, "Bunlar rutin sunumlardır; ama faiz noktasındaki yaklaşımlarını asla olumlu bulmuyorum ve de kabul etmiyorum. Bu konudaki görüşlerimiz kendilerine de zaten ayrıca iletilmiştir" dedi.

Dünkü Bakanlar Kurulu toplantısından ardından düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Başçı'nın görevinin başında olduğunu belirterek, hükümet olarak Merkez Bankası ile ilgili bir değişiklik çabası içinde olmadıklarını, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ilkesinden şaşmayacaklarını söylemişti.

Faiz yüksekse enflasyonun yüksek olduğunu söyleyen Erdoğan, "Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Bu ayın enflasyonu da açıklandı; bakın enflasyon düşmüyor, çünkü faiz yüksek. Enflasyon iki haneli rakamı tekrar zorluyor şu anda" dedi.

TÜİK tarafından bugün açıklanan enflasyon Mayıs ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubunda bir önceki aya göre gerçekleşen düşüşün etkisiyle yüzde 0.4 ile beklentilerin altında gerçekleşirken, yıllık TÜFE baz etkisiyle yüzde 9.66'ya yükseldi ve 25 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Başçı'nın enflasyonun Haziran ayından itibaren düşeceğine inandığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bunu göreceğiz. Faiz düşerse (enflasyon) düşer; faiz düşmezse enflasyon düşmez. Şu anda piyasa faizleri bakın nerede; Merkez Bankası faizleri nerede? Bu bir şeyi ortaya koyuyor; faiz enflasyonla doğru orantılıdır; diğerlerinin hepsi tali sebeplerdir. Bunun bir numaralı sebebi faizdir. Biz devletin borçlanma faizini yüzde 63 ile aldık, o zaman enflasyon yüzde 30'du. Biz faizi gerilere çektikçe, ne oldu? Faiz düştükçe enflasyon düştü, faizde tek haneliye geldik, enflasyonda tek haneliye geldik. Temenni ederim ki; hemen yeni adımlar atılır ve bu iş çözümlenir."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.