Ermenistan’da ilk defa rekor denecek seviyede 22 parti ve 4 ittifakฤฑn katฤฑlacaฤฤฑ seรงimde, 2 milyon 581 bin 93 seรงmen oy kullanabilecek.
Bu siyasi hareketler arasฤฑnda Baลbakan Vekili Nikol Paลinyan’a ve 3 eski cumhurbaลkanฤฑna ait partiler de yer alฤฑyor.
Gรถrevini seรงime kadar geรงici olarak sรผrdรผren Paลinyan, bu seรงime ‘Sivil Sรถzleลme Partisi’ ile katฤฑlฤฑyor.
Ermenistan’ฤฑn ilk Cumhurbaลkanฤฑ Levon Ter-Petrosyan (1991-1998) ‘Ermeni Ulusal Kongre Partisi’, eski Cumhurbaลkanฤฑ Robert Koรงaryan (1998-2008) ise ‘Ermenistan ฤฐttifakฤฑ’ ile yarฤฑลacak.
Paลinyan’ฤฑn halk hareketi baลlatarak koltuฤundan ettiฤi eski Cumhurbaลkanฤฑ ve Baลbakan Serj Sarkisyan (2008-2018), bu seรงime doฤrudan girmese de desteklediฤi ‘Onurum Var ฤฐttifakฤฑ’ oy pusulasฤฑnda yer alacak.
Seรงimde, kฤฑsa bir sรผre รถnce yapฤฑlan deฤiลiklikle ‘nispi temsil sistemi’ uygulanacak.
Daha รถnceki dรถnemlerde en az 105 sandalyeli parlamentoya, 2018’de yapฤฑlan seรงim sonucunda eski sistem gereฤi 132 milletvekili girmiลti. Yeni sistem nedeniyle, bu seรงim sonucunda parlamentoda tam olarak kaรง milletvekilinin olacaฤฤฑ ลimdilik net deฤil.
รne รงฤฑkan adaylar Paลinyan ile Koรงaryan
Seรงim yarฤฑลฤฑnฤฑn Paลinyan ve eski Cumhurbaลkanฤฑ Koรงaryanโฤฑn arasฤฑnda geรงmesi bekleniyor. MPG isimli bir araลtฤฑrma ลirketinin Ermenistanโdaki seรงimle ilgili yaptฤฑฤฤฑ anketin sonuรงlarฤฑna gรถre Paลinyanโฤฑn Sivil Sรถzleลme Partisi yรผzde 22.4 oy ile birinci sฤฑrada yer alฤฑrken, Koรงaryanโฤฑn Ermenistan ฤฐttifakฤฑ ise yรผzde 20.6 oy ile Paลinyanโฤฑn partisini takip ediyor.
Seรงim sonrasฤฑ senaryolara gรถre, parlamentoya Paลinyan ve Koรงaryanโฤฑn partisinin yakฤฑn oy oranlarฤฑyla girmesi halinde bir koalisyon hรผkรผmetinin kurulmasฤฑ gรผndemde olacak. Bu durumda parlamentoya girecek รผรงรผncรผ kilit parti, Paลinyanโฤฑn mฤฑ yoksa Koรงaryanโฤฑn mฤฑ baลbakan olacaฤฤฑna karar verecek.
Paลinyanโdan ‘รงรถkmรผล sistem’ gerekรงesi
Paลinyan, baลbakanlฤฑk gรถrevi sรผresince icraatlarฤฑnฤฑn muhalefet tarafฤฑndan baลarฤฑsฤฑzlฤฑkla suรงlanmasฤฑna karลฤฑlฤฑk, ekibinin zaten ‘รงรถkmรผล bir sistemi’ devraldฤฑฤฤฑnฤฑ savunuyor. รรง yฤฑlฤฑn sorunlarฤฑ gidermek iรงin yeterli bir sรผre olmadฤฑฤฤฑnฤฑ belirten Paลinyan, tekrar iktidar olmasฤฑ halinde รผlkedeki bรผtรผn sorunlarฤฑ dรผzelteceฤine sรถz veriyor.
Baลbakanlฤฑk gรถrevi sรผresince Ermenistanโฤฑ silahlandฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ vurgulayan Paลinyan, Ermeni ordusunda son 10 yฤฑlda alฤฑnan silahlarฤฑn yรผzde 70-80โinin kendi dรถneminde alฤฑndฤฑฤฤฑnฤฑ belirtiyor.
Karabaฤโda Azerbaycan ordusunun baลarฤฑsฤฑ karลฤฑsฤฑnda Ermenistanโฤฑn yenilmesinin sorumlusunun ‘Ermeni ordusunun yรถneticileri’ olduฤunu sรถyleyen Paลinyan, ‘Bakรผโnรผn, kendi partisinin iktidara gelmesinden yana olmadฤฑฤฤฑ’ tezini savunuyor.
Ermenistanโฤฑn barฤฑล iรงinde kalkฤฑnmasฤฑnฤฑ istediฤini ifade eden Paลinyan, seรงimlerden sonra gรผvenlik, ekonomik ve sosyal problemlerle ilgilenmeye devam edecekleri vaadinde bulunuyor.
Baลbakan Vekili, Tรผrkiyeโyi Ermenistanโฤฑn dรผลmanฤฑ olarak sayฤฑyor. Geรงen ay parlamentoda yaptฤฑฤฤฑ konuลmada bu dรผลmanlฤฑฤฤฑn tarihsel olarak yaลandฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyleyen Paลinyan, Tรผrkiyeโnin yine de komลu olduฤunu, ‘dรผลmanlฤฑฤฤฑnฤฑn yรถnetilebilir hale geldiฤini’ iddia etti.
Paลinyan, oy alabilmek iรงin Karabaฤ’ฤฑn geleceฤiyle ilgili de vaatlerde bulunuyor.
Koรงaryan’ฤฑn vaadi Rusya ile iliลkileri iyileลtirme
Koรงaryan ise Paลinyanโฤฑn Rusya ile Ermenistan arasฤฑndaki iliลkileri bozduฤunu, iki รผlkenin pek รงok alanda รงฤฑkarlarฤฑnฤฑn รถrtรผลtรผฤรผnรผ sรถylรผyor. Koรงaryan, seรงmenlerine Ermenistan ile Rusya arasฤฑndaki iliลkileri iyileลtirme sรถzรผ veriyor.
ฤฐktidarฤฑn, devletin bรผtรผn kurumlarฤฑnฤฑ yรถnetemediฤini ve รถncelikle bu sorunu giderecekleri sรถyleyen Koรงaryan, gรผvenlik meselesini รงรถzeceฤini savunuyor. รlkenin en รถnemli sorunlarฤฑndan biri olan yurt dฤฑลฤฑna gรถรงรผ รถnleme sรถzรผ veren Koรงaryan, son รผรง yฤฑldฤฑr รผlkede mevcut yรถnetimin gerรงekleลtirdiฤi bรผtรผn eylemleri yargฤฑya taลฤฑyacaฤฤฑnฤฑ sรถylรผyor.
Koรงaryan’ฤฑn, siyaset propagandasฤฑnda Tรผrkiyeโnin en bรผyรผk tehdit olduฤu iddiasฤฑ da yer alฤฑyor. Karabaฤโda barฤฑล anlaลmasฤฑ olmadฤฑฤฤฑnฤฑ ve krizin รงรถzรผlmediฤini iddia eden Koรงaryan, bรถlgenin statรผsรผnรผn hala sรผrdรผฤรผ gรถrรผลรผnde.
Seรงimler sonucunda herhangi bir hรผkรผmet ya da koalisyon hรผkรผmetinin kurulamamasฤฑ halinde ise en รงok oy almฤฑล ilk iki sฤฑradaki ittifak ya da partinin katฤฑlฤฑmฤฑyla yeniden seรงime gidilmesi รถngรถrรผlรผyor.







