Eşek sütünden yapılan peynirin kilosu 1130 dolar!

Eşek sütünden yapılan peynirin kilosu 1130 dolar!

Allied Market Research tarafından yayınlanan bir rapora göre, küresel eşek sütü 28 milyon dolara ulaştı. 2027 yılına kadar 68 milyon dolara ulaşması beklenirken Avrupa en çok eşek sütü tüketen bölge.

A+A-

.Rapor, eşek sütünün kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde kullanımının artmasının, Avrupa'da eşek sütü pazarının büyümesini sağlayan en önemli faktör olduğunu tespit etti. Eşek sütü, kremler, sabunlar, nemlendiriciler ve diğerleri gibi çeşitli kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılmakta. Eşek sütünün cilt dostu özellikleri, onu bu ürünler için popüler bir bileşen haline getiriyor.

COVID-19 salgını sırasında bağışıklık sistemini güçlendirme kabiliyetine olan ilginin artması da Avrupa'da eşek sütü pazarının büyümesini destekledi. Eşek sütü, yüksek vitamin içeriği ve bağışıklık sistemini güçlendirme kabiliyeti nedeniyle COVID-19 salgını sırasında bağışıklık sistemini güçlendirmek için popüler bir seçenek haline geldi.

Eşek sütünün bağışıklığı güçlendirilmesi ve öksürük, tüberküloz, zatürre, bronşit ve astım gibi diğer solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde etkin olması pazarın büyümesini destekliyor.

Sosyal medya etkisi

Sosyal medya farkındalık stratejisi de küresel eşek sütüne ilgiyi artıyor. Ancak eşek sütünün fiyatının inek sütü, manda sütü ve keçi sütüne göre yüksek olması eşek sütü pazarının büyümesini sınırlıyor. Çünkü eşek sütünden yapılan peynir, çikolata, kaşar gibi ürünler inek sütünden yapılanlara göre çok pahalı. Öyle ki, eşek sütü peynirinin kilosu 1130 dolar civarında olup dünyanın en pahalı peyniridir. Ayrıca eşek sütü üretimine devlet desteğinin olmayışı ve eşek çiftliğinin bulunmaması sütün üretimini ve maliyetini etkilemektedir. Üstelik hipermarket/süpermarket veya online satış kanalında bulunmadığından üreticilerin düzgün bir tedarik zinciri de yok.