Euro Bölgesi 2013'te yüzde 0.5 küçüldü

Euro Bölgesi 2013'te yüzde 0.5 küçüldü

Avrupa'da ekonomi tahminlerden daha ağır toparlanıyor. Euro Bölgesi, geçen yıl son çeyrekte yüzde 0,3 büyürken yıllık bazda yüzde 0,5 daraldı

A+A-

Euro Bölgesi'nde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) geçen yıl 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,3, AB'de ise yüzde 0,4 arttı. Yıllık bazda Euro Bölgesi yüzde 0,5 daralırken, AB ise yüzde 0,1 büyüdü. Avrupa İstatstik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı 2013 yılı 4. çeyrek GSYH 2. tahmin verilerine göre, Euro Bölgesi'nde GSYH 2013 yılı 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,3, AB'de ise yüzde 0,4 artış kaydetti.

Yıllık bazda geçen yılın 4. çeyreğinde mevsimsellikten arındırılmış GSYH,  Euro Bölgesi'nde yüzde 0,5 ve AB'de ise yüze 1,1 artış gösterdi. Geçen yıl Euro Bölgesi yüzde 0,5 daralırken, AB ise yüzde 0,1 büyüdü. Yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre en fazla büyümeyi yüzde 1,7 ile İsveç gerçekleştirdi. Bunu yüzde 1,6 ile Çek Cumhuriyeti, yüzde 1,5'lik büyümeyle Romanya, yüzde 1,2 ile de Litvanya ve Slovenya kaydetti.

Söz konusu dönemde en düşük büyüme performansı ise Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde belirlendi. Ülke ekonomisi yüzde 1 oranında küçülürken, bunu yüzde 0,5'lik daralmayla Danimarka, yüzde 0,3'le Finlandiya ve yüzde 0,1'le Estonya izledi. Hanehalkı nihai tüketim harcamaları Euro Bölgesi'nin ve AB'nin büyümesine yüzde 0,1 puan katkı sağladı. 

Capital Economics Avrupa Başekonomisti Jonathan Loynes, konuya ilişkin değerlendirmesinde,  Euro Bölgesi 4. çeyrek GSYH ikinci tahmini verilerinin, bölge ekonomisinin oldukça ağır toparlandığını doğruladığını belirterek, yüzde 0,3'lük büyümenin ihracat ve yatırımla desteklendiğini kaydetti.

Ocak ayı perakende satışlarının yüzde 1,6'lık oranla iyi bir aylık kazanç kaydettiğini aktaran Loynes, "Ancak bu oran aralık ayında hemen hemen aynı büyüklükte bir düşüş izledi. Bu yüzden yukarı doğru bir eğilim hakkında konuşmak için çok erken" ifadelerini kullandı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.