Euro Bรถlgesiโnde รถzel sektรถr faaliyetleri, ekimde Kasฤฑm 2020โden beri en dรผลรผk seviyesine geriledi.
S&P Global, Avro Bรถlgesi iรงin ekim ayฤฑ รถncรผ Satฤฑnalma Yรถneticileri Endeksi (PMI) verilerini aรงฤฑkladฤฑ.
Buna gรถre, bรถlgede eylรผlde 47,2 puan olan bileลik PMI ekimde 46,5 puana geriledi.
Bรถylece 20 รผlkeden oluลan bรถlgede artan faizlerin รถzel sektรถr faaliyetlerinde talebi dรผลรผrmesinin etkisiyle ekimde Kasฤฑm 2020โden bu yana en dรผลรผk seviyesine geriledi.
Ekonomik faaliyetlerde bรผyรผmeyi gรถsteren 50 puan seviyesinin altฤฑnda bulunan bileลik PMIโa iliลkin piyasa beklentisi 47,4 puana yรผkselmesi yรถnรผndeydi.
Bรถlgede hizmet sektรถrรผ PMI, ekimde 48,7โden 47,8โe dรผลerek, son 32 ayฤฑn en dรผลรผk seviyesine geriledi.
ฤฐmalat sanayi PMI ise sรถz konusu ayda 43,4โten 43 puana dรผลerek, Mayฤฑs 2020’den bu yana en dรผลรผk seviyesine indi. Beklenti endeksin 43,7โye yรผkselmesi yรถnรผndeydi.
Bu arada, Avrupa Merkez Bankasฤฑ (ECB), yรผksek enflasyona karลฤฑ artan faiz oranlarฤฑyla mรผcadele ediyor. Bu durum da tรผketiciler iรงin kredi maliyetlerini artฤฑrฤฑrken, inลaat ve diฤer sektรถrlerdeki yatฤฑrฤฑmlarฤฑ daha pahalฤฑ hale getirerek ekonomiyi yavaลlatฤฑyor.
Avro Bรถlgesi’nde รถzel sektรถr faaliyetlerindeki daralmanฤฑn derinleลmesi, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn (ECB) Baลkanฤฑ Christine Lagarde’ฤฑn ‘uzun sรผre iรงin yรผksek’ faiz oranฤฑ sรถyleminin bazฤฑ analistlerin beklediฤi gibi uzun sรผrmeyebileceฤi deฤerlendirmesine neden oldu.
ECB’nin bir sonraki faiz toplantฤฑsฤฑ, 26 Ekim’de yapฤฑlacak. Para piyasalarฤฑndaki fiyatlamalarda ECB’nin 3 temel politika faizini sabit bฤฑrakmasฤฑna kesin gรถzรผyle bakฤฑlฤฑyor.
PMI verisinde 50 puanฤฑn รผstรผ bรผyรผmeye iลaret ederken, 50 puanฤฑn altฤฑ daralmayฤฑ gรถsteriyor.







