Exxon Denbury'yi 4,9 milyar dolara satın alıyor

Exxon Denbury'yi 4,9 milyar dolara satın alıyor

Exxon karbon depolama yatırımı için Denbury'yi 4,9 milyar dolara satın alacak.

A+A-

Exxon Mobil, yerleşik bir karbondioksit (CO2) tutma operasyonu ile enerji dönüşümü işini hızlandırmak için Denbury'yi 4,9 milyar dolara satın almayı kabul etti.

Her iki şirketin de hisselerini düşüren bu satın alma, Exxon'a hazır CO2 nakliyesi sağlıyor ve karbon yakalamayı karlı bir iş haline getirme konusundaki bahislerini vurguluyor. Gezegeni ısıtan gazların azaltılmasına yönelik ABD vergi kredileri, karbon yakalama tesisleri inşa etme yarışını başlattı.

Ancak karbon tutmanın geniş ölçekte benimsenmesi, anlaşma fiyatına da yansıyan maliyetler ve teknik zorluklar nedeniyle belirsizliğini koruyor. Exxon'un tamamı hisse senedinden oluşan teklifi Denbury'yi Çarşamba günkü kapanış hisse senedi fiyatına göre %1,9 primli olarak değerlendirdi.

Denbury CEO'su Chris Kendall yaptığı açıklamada, CO2 işini tam olarak geliştirmek için "önemli sermaye ve yıllarca sürecek çalışma" gerektiğini, bunun da derin cebi olan Exxon'u "kapsamlı kaynaklara ve yeteneklere sahip ideal ortak" yaptığını söyledi.

Plano, Teksas merkezli Denbury, Exxon'un bir karbon merkezi kurmaya çalıştığı Körfez Kıyısı'nın petrokimya endüstrisinin kalbine uzanan boru hatları da dahil olmak üzere ABD'de 1.300 millik bir CO2 boru hattı ağının sahibi ve işletmecisi olan bir petrol ve gaz üreticisi.

Jefferies analisti Sam Burwell, Exxon'un Denbury'nin karbon yakalama altyapısı için 1,9 milyar dolar ve petrol üretimi için 3 milyar dolar ödediğini tahmin ediyor.

Bir notta, "%2'lik mütevazı alım primi bize Denbury'nin CO2 alımını kazanmak için Exxon ile rekabet etmenin zorluğunu fark ettiğini gösteriyor," diye yazdı.

Exxon hisseleri öğleden sonraki işlemlerde %1,9 düşüşle 104,46 dolara geriledi. Denbury hisseleri 86,62 $'a geriledi. Hissedarları her bir Denbury hissesi için 0,84 Exxon hissesi alacak.

Gelirinin çoğunu geliştirilmiş petrol geri kazanımından ya da daha fazla petrol çıkarmak için kuyulara CO2 pompalamaktan elde eden Denbury, Eylül 2020'de iflastan çıktı ve karbon tutmanın ABD şirketleri tarafından sera gazı emisyonunu azaltmak için benimsenmesinden bu yana hisseleri yaklaşık beş kat arttı.

Boru hattı ağı ve tecrit sahaları Exxon'a, Linde AG ve CF Industries gibi karbon azaltma müşterilerine hızlı bir şekilde karbon giderme hizmetleri sunma imkanı verecektir. Exxon'un kendi açık deniz depolama sahalarına ise daha yıllar var.

Raymond James analisti Pavel Molchanov, "Exxon'un karbon yönetimi teknolojisindeki mevcut iş gücünü geliştirmesi için çok mantıklı, çok basit bir yol" dedi, ancak anlaşmanın "büyüklüğüne göre Exxon için çok küçük" olduğunu da sözlerine ekledi.

Karbon tutma, CO2'yi yeraltında yakalayıp depolamayı amaçlayan Chevron, Occidental Petroleum ve Talos Energy gibi petrol şirketleri tarafından benimsendi.

Exxon iki yıl önce, kendisinin ve müşterilerinin emisyonlarını azaltarak yüz milyarlarca dolar gelir elde etmek amacıyla Düşük Karbon Çözümleri işini kurdu. Karbon depolama, hidrojen ve biyoyakıtları içeren bu işletmenin, on yıl gibi kısa bir süre içinde geleneksel petrol ve gaz operasyonlarından daha iyi performans gösterebileceğini söyledi.

Geçen yıl Exxon ilk ticari karbon depolama anlaşmasını amonyak üreticisi CF Industries ile yaptı. Ocak ayında Exxon, Teksas'taki büyük ölçekli hidrojen tesisinde 2027 veya 2028'de faaliyete geçmeyi planladığını söyledi. Hidrojen, kamu hizmetleri için potansiyel bir temiz yakıt.

Exxon CEO'su Darren Woods, Denbury anlaşmasının "düşük karbon çözümleri işimizi kârlı bir şekilde büyütme kararlılığımızı yansıttığını" söyledi.

İlgili Haberler