Facia ders oldu, gaz maskesi talebi arttı

Facia ders oldu, gaz maskesi talebi arttı

Soma'daki facia ders oldu, maden işletmecilerinin gaz maskesi ve göz sensörü talebi arttı

A+A-

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında ölümlerin pek çoğunun karbonmonoksit gazından kaynaklanması üzerine bu tür işletmelerin gaz maskesi ile gaz sensörü talebinde artış kaydedildi.

İş güvenliği teçhizatı üretim ve toptan satışını yapan bir firmanın ortaklarından Mahmut Başgöl, yaptığı açıklamada, medyadaki haberlerden öğrendikleri kadarıyla Soma'daki maden faciasında işçilerin önemli bölümünün, karbonmonoksit gazından zehirlenme sonucu yaşamını yitirdiğini söyledi.

Bundan dolayı gaz sensörleri ve maskelerinin öneminin arttığını vurgulayan Başgöl, şöyle devam etti: "Madende kullanılan gaz maskeleri farklıdır. 'Oksijen ferdi kurtarıcı' denilen bu maskeler, 2-3 kilogram ağırlığında ve işçiyi en az 30 dakika koruyabilir. Soma'daki madende kullanılan gaz maskelerinin iyi olmadığı iddia ediliyor. Küçük olan ve işçinin yanında taşıyabileceği bu aparatlar, en kritik anlarda hayat kurtarabilir. Gaz sensörleri de böyledir. En küçük oranda gazı algılayabilen bu sensörlerin her madende bulunması gerekiyor."

Başgöl, Soma'daki olayın, birçok maden işletmesinde yöneticileri harekete geçirdiğini anlattı.

Maden işletmecilerinin bu faciadan dersler çıkardığını vurgulayan Başgöl, "Madende kullanılan gaz maskelerine talep arttı. Gaz sensörüne de talep yükseldi. Talebin giderek artacağını düşünüyoruz. Burada önemli olan; işçi ve işverenin bilinçlenmesi kadar denetim mekanizmasının iyi işlemesi. Bunların hepsi bir araya geldiğinde benzer durumlarda gazdan ölümlerin önüne geçilebilir" diye konuştu.

Etiketler : , , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.