Faiz iki yıl sonra yüzde 11'i geçti

Faiz iki yıl sonra yüzde 11'i geçti

Tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi iki yıl aradan sonra yüzde 11'i aşarak yüzde 11,17'ye yükseldi

A+A-

Tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi iki yıl aradan sonra yüzde 11'i aşarak yüzde 11,17'yi gördü. Güne yüzde 11,01 seviyesinden başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 11,17'yi gördükten sonra şu dakikalarda yüzde 11,14 seviyesinde işlem görüyor. 10 yıllık tahvilin bileşik faizi ise yüzde 11,04'ü gördükten sonra şu dakikalarda yüzde 10,92 seviyesinde. Gösterge tahvilin bileşik faizi en son 12 Ocak 2012'de yüzde 11,57'ye yükselmişti.

Gelişmekte olan ülkelere yönelik satış baskısına ek olarak TL'de görülen değer kaybıyla 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi geçen haftayı yükselişle yüzde 10,97 seviyesinden kapatmıştı. Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) ek parasal sıkılaştırma uygulamasına gittiği günde tahvil piyasasında Hazine'nin açacağı ihaleler ve TCMB'nin adımlarının izleneceğini belirtiyor. 

Hazine'nin bu hafta 4 ihale düzenleyerek ocak ayı borçlanmasını tamamlayacağını hatırlatan analistler, talebin bugün yapılacak 10 yıllık TÜFE'ye endeksli tahvillerde yoğunlaşacağını tahmin ediyor. Analistler, TCMB'nin daha da fazla sıkılaştırmaya gideceği beklentisi korundukça özellikle iki yıldan kısa vadelerde faizlerin yükseliş eğiliminin süreceğini dile getiriyor.

Bu hafta ayrıca TCMB Enflasyon Raporu ve Fed'in toplantısından çıkacak sonuçların da tahvil-bono piyasası açısından önemli olacağını vurgulayan analistler, gösterge tahvilin bileşik faizinde yüzde 10,92 direncinin üzerine çıkılmasının ardından yeni hedef olarak 2012 yılı başında görülen yüzde 11,50 seviyesinin ön plana çıktığını kaydediyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.