Faiz indirimi piyasaları cuşturdu

Faiz indirimi piyasaları cuşturdu

Merkez Bankası'nın politika faizi olarak nitelendirilen bir haftalık repo ihale faizini yüzde 10'dan yüzde 9,50'ye indirmesinin ardından döviz ve faiz gerilerken borsa yükseliyor

A+A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizi olarak nitelendirilen bir haftalık repo ihale faizini yüzde 10'dan yüzde 9,50'ye indirmesinin ardından TL varlıklarında yükseliş başladı

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarının ardından döviz kurlarının yükselişinin sınırlı kaldığı, kısa vadeli faizlerin 20 Kasım 2013 tarihinden bu yana en düşük seviyeye gerilediği ve BIST 100 endeksinin analistlerin güçlü direnç olarak nitelendirdikleri 77.000 - 77.500 aralığının üzerini test ettiği görülüyor.

TCMB'nin bir haftalık repo ihale faizini 50 baz puan indirmesine karşın, sıkı para politikası duruşunun korunduğu ve enflasyon beklentilerinde belirgin iyileşme görülene kadar bu duruşun devam ettirileceğinin belirtmesinin ardından ilk anda döviz kurlarındaki yükseliş eğiliminin sınırlı kaldığı ve TL'nin tekrar güçlendiği görülüyor.

Dolar/TL kararın ardından 2,10 sınırına kadar yükseldikten sonra şu dakikalarda 2,0860 seviyelerine gerilerken, gösterge tahvilin bileşik faizi de yüzde 9,10 seviyelerinden yüzde 8,83'e geriledi. BIST 100 endeksi ise ilk seanstaki yatay seyrin ardından PPK kararı ile alımların yoğunlaştığı banka hisseleri öncülüğünde en yükselişe geçti ve 1 Kasım 2013 tarihinden bu yana en yüksek seviye olan 77.650,53 puanı gördü.

Analistler, endeksin 77.500 seviyesinin orta ve uzun vadeli direnç konumunda olduğunu, bu seviyenin üzerinde dengelenme olması durumunda yeni bir yükseliş trendinden bahsedilebileceğini ve 80.000 seviyesinin gündeme geleceğini belirtiyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.