ABD Merkez Bankasฤฑ Fed’in รถnemli isimlerinden Christopher Waller, bankanฤฑn yaklaลan toplantฤฑsฤฑnda faiz oranlarฤฑnฤฑ dรผลรผrmesi gerektiฤini aรงฤฑkladฤฑ. Waller, CNBC’ye yaptฤฑฤฤฑ konuลmada, “รถnรผmรผzdeki birkaรง ay iรงinde birden fazla faiz indirimi” beklediฤini belirtti. Aรงฤฑklama, finans piyasalarฤฑnda geniล yankฤฑ uyandฤฑrdฤฑ ve yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn dikkatini รงekti. Waller, iลgรผcรผ piyasasฤฑnฤฑn gerilemesini engellemek istediฤini dile getirdi ve Fed’in “sabit bir faiz indirim dรถngรผsรผ” izlemek zorunda olmadฤฑฤฤฑnฤฑ, gerektiฤinde hฤฑzฤฑ ayarlayabileceฤini vurguladฤฑ.
Gรผmrรผk vergileri ve enflasyon beklentileri

Waller, gรผmrรผk vergilerinin ekonomik bรผyรผmeyi yavaลlatan bir vergi olduฤunu, ancak uzun vadede enflasyona yol aรงmayacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi. Waller, enflasyonun “6-7 ay iรงinde %2’ye geri dรถnmeye baลlayacaฤฤฑnฤฑ” รถngรถrdรผ ve enflasyon beklentilerinin istikrarlฤฑ bir ลekilde seyrettiฤini belirtti. Bu รถngรถrรผ, ekonomideki belirsizlikleri azaltmaya yรถnelik bir sinyal olarak deฤerlendirildi. Ayrฤฑca, 10 yฤฑllฤฑk Hazine tahvili getirisinin “bir nevi sabitlendiฤini” gรถzlemlediฤini ve Fed’deki bazฤฑ meslektaลlarฤฑnฤฑn kendisinden “รงok daha yรผksek bir nรถtr faiz oranฤฑ”na sahip olduฤunu dile getirdi.
Waller: Fed baฤฤฑmsฤฑzlฤฑฤฤฑ kritik รถneme sahip

Fed‘in baฤฤฑmsฤฑzlฤฑฤฤฑnฤฑn “yaptฤฑฤฤฑmฤฑz her ลey iรงin kritik รถneme sahip” olduฤunu vurgulayan Waller, ne olursa olsun Fed’in baฤฤฑmsฤฑzlฤฑฤฤฑnฤฑ koruyacaฤฤฑna olan inancฤฑnฤฑ dile getirdi. Cook davasฤฑna da deฤinen Waller, mahkemelerin bu davayฤฑ nasฤฑl sonuรงlandฤฑracaฤฤฑna dair yakฤฑnda karar vereceฤini belirtti.
Olasฤฑ bir liderlik deฤiลikliฤi konusunda ise Waller, Fed baลkanlฤฑฤฤฑ pozisyonu iรงin Scott Bessent ile ne gรถrรผลtรผฤรผnรผ ne de gรถrรผลme planฤฑ olduฤunu doฤruladฤฑ. Waller, ileriye dรถnรผk olarak, “Tahminlerimde hiรงbir ลekilde bir durgunluk gรถrmรผyorum” diyerek ekonomik gรถrรผnรผmรผn olumlu olduฤunu belirtti.
Fed faiz indirimi ve piyasalar รผzerindeki etkisi

Waller’ฤฑn aรงฤฑklamalarฤฑ, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn gelecekteki faiz indirimi politikalarฤฑ hakkฤฑnda daha net bir tablo gรถrmesini saฤladฤฑ. Bir dizi faiz indirimi beklentisi, รถzellikle Dow Jones Sanayi Endeksi ve Nasdaq Bileลik Endeksi gibi bรผyรผk endekslerdeki hareketliliฤi artฤฑrabilir.
Faiz oranlarฤฑndaki dรผลรผล, ลirketler iรงin borรงlanma maliyetlerini dรผลรผrebilir ve bu da ekonomik aktiviteyi teลvik edebilir. Ancak, piyasalarฤฑn bu aรงฤฑklamalara nasฤฑl tepki vereceฤi ve enflasyonun gerรงekten %2 hedefine geri dรถnรผp dรถnmeyeceฤi yakฤฑndan takip ediliyor. Waller’ฤฑn iyimser aรงฤฑklamalarฤฑ, kรผresel ekonominin geleceฤi iรงin umut verici bir iลaret olarak yorumlandฤฑ.







