Faiz kararı kurları tetikledi

Faiz kararı kurları tetikledi

TCMB faiz kararı sonrası kurlar yükseliş eğiliminde

A+A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarının ardından döviz piyasasında negatif bir seyir hakim olurken, 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizinde sınırlı yükseliş yaşandı.

TCMB'nin bu ayki toplantısında, PPK faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmadı.

Duyuruda, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilerek, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerindeki ılımlı seyrin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği ifade edildi.

Faiz kararının ardından döviz kurlarındaki yükseliş eğilimi hakim olurken, 10 yıllık tahvil faizlerinde sınırlı artış yaşandı.Güne 11,18 seviyelerinden başlayan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise faiz kararı sonrasında yüzde 11,26 seviyesini gördü.

TCMB'nin faiz kararı öncesinde 3,0280 seviyelerinde bulunan ve kararın ardından 3,03'ü aşan dolar/TL, 3,0429'a kadar yükseldi. Avro/TL ise analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 3,30 seviyesini aşarak 3,3078'i gördü. Dolar/TL ve avro/TL şu dakikalarda sırasıyla 3,0417 ve 3,3086 seviyelerinden işlem görüyor.

Gelişmeler sonrasında BIST 100 endeksi sürekli müzayede işlemlerinin tekrar başlamasıyla yükselişini devam ettirerek, dünkü kapanışa göre yüzde 0,95 artışla 71.719,50 puana çıktı. Karar öncesi 105,55 lira olan altının gramı ise kararın ardından 106,47 liraya yükseldi.

Analistler, piyasanın likidite politikası ile tanımlanan politika duruşuna odaklanabileceğini belirterek, çoklu faiz uygulamasından yeniden tek faizin ağırlık kazanacağı konvansiyonel para politikası uygulamasına dönüş anlamına geleceğini ifade ediyor. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.