Faiz yüzde 9'un altında

Faiz yüzde 9'un altında

FED'in faiz tahminini aşağı yönlü revize etmesinin ardından piyasalara hakim olan havanın etkisiyle dolar TL karşısında gerilerken, 10 yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 9'un altına düştü

A+A-

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizlerin uzun vadede geleceği seviyeyi aşağı yönlü revize etmesiyle dolar/TL sert düşüş ile güne başlarken Türkiye'nin 10 yıllık gösterge tahvili ise bir hafta aradan sonra ilk kez yüzde 9 bileşik seviyesinin altına geriledi.

Dün akşam 2.14'ün hemen üzerinde işlem gören dolar/ ise 2.1256/2.1269 seviyesinden güne başladı. TL'nin dün Türkiye piyasalarının kapanışından bu sabaha dolar karşısındaki değer kazancı yaklaşık yüzde 1 oldu.

Fed kararı ardından bugün piyasada TSİ 1530'da açıklanacak ABD işsizlik maaş başvuruları verileri ve 1700'da Haziran ayı ABD Philadelphia Fed endeksi izlenecek.  Irak'a ilişkin jeopolitik riskler de küresel piyasaların önemli gündem maddeleri arasında yer almaya devam ediyor.

Uzun vadeli hedef faiz oranı tahminlerini düşüren Fed yetkilileri, 2014 GSYH beklentisini de aşağı çekerek yüzde 2.9'dan yüzde 2.1-2.3 aralığına indirdiler. Fed ayrıca, aylık tahvil alım tutarını 10 milyar dolar daha azaltarak 45 milyar dolardan 35 milyar dolara düşürdü.

Fed Başkanı Janet Yellen, "Uzun vadede ekonomik büyüme ile ilgili tahminlerde bir miktar gerileme" nedeniyle merkez bankasının uzun vadeli politika faizi beklentilerini yüzde 4'ten yüzde 3.75'e indirdiğini ifade etti.

Uzun vadeli faiz için gelinen bu seviye New York Fed Başkanı William Dudley tarafından daha önce tarihsel olarak yüzde 4.25 olduğu ifade edilen düzeyin altında yer alıyor.

Dün akşam saatlerinde 2.5250 seviyesinde işlem göre sepet bazında TL ise bu sabah güne 2.5068/2.5085 seviyesinden başladı. Fed toplantısının, ABD'nin tahmin edilenden önce faiz artışına gidebileceği endişesi yaratan enflasyon verilerinin ardından gerçekleşmesi, piyasanın bu toplantıya olan ilgisini arttırdı.

ABD'de ekonomik büyüme bu yıl için şu ana kadar zayıf seyretse de, enflasyonun hız kazandığına dair işaretler, Fed'in faiz artırımını değerlendirebileceği günü öne çekebileceğinden endişe ediliyordu. Bu kapsamda dünkü Fed kararları ve açıklamaları piyasada yakından takip edildi.

Tahvil bono piyasasında ise 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 8.62, valörlüde yüzde 8.56 seviyesindeydi. Bugün açılışta ilk işlemlerde iki yıllık gösterge faiz yaklaşık 10 baz puan gerileyerek yüzde 8.43 seviyesindeydi.

Öte yandan 20 Mart 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama bileşik yüzde 9.17, valörde yüzde 9.12 seviyesindeydi. 10 yıllık gösterge tahvil ise bir hafta aradan sonra ilk kez işlem bazında yüzde 9 bileşik seviyesinin altına geriledi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.