Faizler 5.5 ay sonra çift hane

Faizler 5.5 ay sonra çift hane

Doların yükselişi kurumsal döviz satışları nedeniyle kısmen etkisini yitirirken, gösterge tahvilde faiz 5.5 ay sonra ilk defa çift haneye yükseldi

A+A-

Doların yükselişi kurumsal döviz satışları nedeniyle kısmen etkisini yitirirken, gösterge tahvilde faiz 5.5 ay sonra ilk defa çift haneye yükseldi

Kurumsal döviz satışları doların küresel piyasalardaki değer kazancının dolar/TL'ye yansımasını sınırlarken, iki yıllık gösterge tahvil ise 5.5 ayın ardından ilk kez çift haneye yükseldi.

Dolarda global bazda değerlenmenin devam etmesi ve Güney Afrika randı kaynaklı bozulma ile gün içinde dolar karşısında değer kaybeden TL, gün sonuna doğru gün içindeki kayıplarının büyük kısmını geri aldı.

Uzmanlar, ay sonu etkisi ve üçüncü çeyreğin son günü olması nedeniyle kurumsal firmaların döviz satışlarının arttığını bu nedenle TL'nin dolar karşısında bugün değer yitiren gelişmekte olan ülke para birimlerinden ayrıştığına dikkat çekiyor. Gün içinde beklentilerin üstünde çıkar dış tiacret açığının da etkisiyle 2.28'in üstünü görmüştü.

Dolar bugün para birimleri sepeti karşısında 4 yılın en yüksek seviyesine, euro bölgesi enflasyonunun Eylül ayında düşmesiyle euro karşısında ise iki yılın en yüksek seviyesine hareketlendi.

Öte yandan Hazine bu hafta gerçekleştirdiği iki ve 10 yıllık gösterge tahviller dahil dört ihale ile 7,596.3 milyon TL'si piyasadan, toplam 7,826.3 milyon TL borçlanarak, Ekim ayı borçlanma programının büyük kısmını tamamladı. Tahvil-bono piyasasında ise iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi 15 Nisan'dan beri ilk kez çift haneye yükseldi.

Dün valörde son işlemde yüzde 9.91 seviyesinde olan 13 Temmuz 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi bugün spot kapanışta ortalama yüzde 9.95, valörde son işlemde yüzde 9.98 seviyesindeydi.

Dün valörde son işlemde yüzde 10.01 seviyesinde olan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise bugün spot kapanışta ortalama yüzde 9.97, valörde son işlemde yüzde 9.95 seviyesindeydi. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.