FED Başkanı beklenen konuşmasını yaptı

FED Başkanı beklenen konuşmasını yaptı

Fed Başkanı Powell, ABD ekonomisinin tatminkar durumda olduğunu ve Fed'in uygun şekilde hareket edeceğini bildirdi

A+A-

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinin "tatminkar bir noktada" olduğunu ve Fed'in cari ekonomik büyümeyi rayında tutmak için "uygun" şekilde hareket edeceğini söyledi. 

Jackson Hole'da düzenlenen merkez bankacılar toplantılarının açılışında konuşan Powell, Fed'in ekonomik ve jeopolitik riskleri takip ettiğini belirtirken, bunların çoğunun Trump yönetiminin Çin ve diğer ülkeler ile ticaret savaşıyla bağlantılı olduğunu da not etti. 

Her şeye rağmen ABD ekonomisinin genel olarak iyi performans göstermeye devam ettiğini belirten Powell, "İşletme yatırımları ve imalat sektörü yavaşladı, ancak güçlü istihdam büyümesi ve artan ücretler güzlü tüketimi yönlendiriyor ve ılımlı büyümeyi destekliyor" diye konuştu.

Ticaret savaşlarının işletme yatırımlarına ve güveni zarar vermesi, "kötüleşen" global büyümeye katkı vermesi halinde Fed'in uygun para politikasını belirleyeceğini vurguladı.

Powell konuşmasında, cari duruma yönelik herhangi bir politika yatırımını yönlendirmek için emsal bulunmadığını belirtirken, para politikasının uluslararası ticaret için bir kural kitabı oluşturamayacağını da ifade etti. 

Powell'in konuşmasının genel havası Eylül ayında Fed'den Temmuz ayındaki gibi bir faiz indirimi bekleyen birçok yatırımcıyı hayal kırıklığına uğrattı.

Konuşma hakkında yorumlar

Akbank Ekonomik Araştırmalar Powell'ın açıklamaları ile ilgili olarak şu notu geçti

 "Fed Başkanı Powell'ın bugün Jackson Hole'da yaptığı konuşmasında öne çıkardığı fikirler:

"Ticaret belirsizliklerini para politikası çerçevesine oturtmak"  merkez bankaları açısından gelecek dönemin en zorlu konusu.

Ticaret politikalarını belirlemek, Kongre ve hükümetin işi. Fed'in görevi ise, enflasyon ve istihdam piyasasını istikrarlı tutmak. 

"Prensipte para otoritesinin  odaklandığı bu iki parametreyi etkileyen herhangi bir unsur,  para politikası duruşunu 
değiştirebilir. Dolayısıyla ticaret politikalarındaki belirsizlik de, bu kapsamda değerlendirilmelidir. Powell  günümüzde yaşanan ticaret belirsizliklerinin "daha  önce deneyimlenmiş bir durum olmadığını belirtiyor". Bu nedenle, para otoritelerinin amacı, var olan süreci izleyerek ve ticaret politikalarının ekonomik görünüm üzerindeki etkilerini değerlendirerek politikayı şekillendirmek olmalı.

Göreli olumlu güncel ekonomik görünümü baskılayan 3 faktör var: 

  • Yavaşlayan küresel ekonomik büyüme
  • Ticaret politikasındaki belirsizlikler: Bu belirsizlikler küresel yavaşlamada temel rol oynuyor, özellikle imalat sanayini ve yatırımları zayıflatıyor.
  • Durağan enflasyon

Powell, faiz oranlarının seyrine ilişkin bir ek görüş vermezken, para politikasının ekonomik genişlemeyi destekleyici yönde olacağı fikrini de yineledi."
 

Etiketler : , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.