FED Bej kitap Raporu'nun yayımladı

FED Bej kitap Raporu'nun yayımladı

Raporda, bankaların artan belirsizlik ve likidite konusundaki endişeler nedeniyle borç verme standartlarını sıkılaştırdığı kaydedildi.

A+A-

ABD Federal Rezerv (Fed), son dönemde genel ekonomik aktivitede "çok küçük" değişiklikler yaşandığını ifade ederken, fiyat artışlarının 'durgunlaşmış gibi' göründüğünü, konut ve kira fiyatlarının birçok bölgede dengelense de rekor düzeylere yakın olduğunu belirtti. Bankaların, artan belirsizlik ve likidite kaygıları nedeniyle kredi verme standartlarını daha sıkı hale getirdiği aktarıldı.

Fed, ABD ekonomisine dair değerlendirmelerin yer aldığı "Bej Kitap" raporunun Nisan sayısını yayınladı. Bankanın 12 şubesinden elde edilen analizlerle oluşturulan raporda, son dönemde genel ekonomik aktivitede "çok küçük" değişiklikler yaşandığı ve büyüme beklentilerinin büyük ölçüde sabit kaldığı ifade edildi.

Raporda, tüketici harcamalarının, süregelen hafif fiyat artışlarına rağmen azaldığı belirtilerek, otomobil satışlarının genelde durağan olduğu ve sadece birkaç bölgede satış ve stok seviyelerinde iyileşme yaşandığı ifade edildi. Seyahat ve turizmin ülkenin büyük kısmında toparlandığı raporda, tedarik zincirlerinin ilerlemesine karşın, imalat sektöründeki aktivitenin durgun veya düşüş eğilimli olduğu belirtildi.

Raporda, bölgesel olarak taşımacılık ve navlun hacminin de düşüş gösterdiği, konut satışları ve yeni inşaat faaliyetlerinin hafifçe yavaşladığı, satış ve kiralama faaliyetlerinin genel olarak düşüş gösterdiği ve konut dışı inşaatlarda çok az değişim yaşandığı aktarıldı.

Bankaların kredi verme standartlarını sıkılaştırdığına değinilen raporda, tüketici ve işletme kredilerinde kredi hacminde ve kredi talebinde düşüş yaşandığına işaret edildi. Raporda, bazı bölgelerin bankaların artan belirsizlik ve likidite kaygıları nedeniyle kredi verme standartlarını daha sıkı hale getirdiğini belirttiği aktarıldı. Raporda, birçok bölgenin finansal olmayan hizmetler için talep ve satış artışı bildirdiği, tarım koşullarının büyük ölçüde değişmediği ve enerji piyasalarında hafif bir gevşeme yaşandığı ifade edildi.

İstihdam büyümesinin biraz azaldığı raporda, ücretlerin biraz dengeli görünse de yüksek seviyelerde kalmaya devam ettiği ifade edildi.

Fiyat artış oranı yavaşlamış gibi görünüyor

Fiyat artış hızının yavaşlamış gibi göründüğüne dikkat çekilen raporda, toplam fiyat düzeylerinin orta düzeyde arttığı vurgulandı. Son dönemde işgücü dışı girdi fiyatlarında ılımandan keskin azalışlara geçiş yaşandığı ve navlun maliyetlerinde önemli düşüşler olduğu belirtildi.

Raporda, üretici fiyatlarının mamul mallar için daha yavaş olsa da ılımlı bir artış gösterdiği ifade edilerek, imalat ve hizmet sektörlerinde satış fiyatı baskılarının büyük ölçüde azaldığı bildirildi. Tüketici fiyatlarının, hâlâ yüksek olan talebin yanında daha yüksek stok ve işçilik maliyetleri nedeniyle artmaya devam ettiği raporda, konut ve kira fiyatlarının birçok bölgede dengelendiği fakat rekor düzeylere yakın olduğu aktarıldı.

Etiketler : ,
İlgili Haberler