FED, doların ateşini aldı

FED, doların ateşini aldı

Küresel piyasalar, dün akşam açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarında yüksek seyreden dolar ve küresel büyümeye ilişkin endişelerin dile getirilmesinden destek buldu.

A+A-

Küresel piyasalar, dün akşam açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarında yüksek seyreden dolar ve küresel büyümeye ilişkin endişelerin dile getirilmesinden destek buldu.

Küresel piyasalar, diğer para birimleri ve emtialar karşısında değerlenen dolar ve ekonomik aktiviteye ilişkin kötümserlikle sert düşüşler yaşarken, dün akşam açıklanan Fed toplantı tutanaklarında yüksek seyreden doların ve büyümeye ilişkin endişelerin dile getirilmesi piyasaları güçlü bir şekilde destekledi. Tutanakların açıklanmasının ardından ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,43 seviyelerinden yüzde 2,31'e kadar gerilerken, hisse senedi piyasaları önceki günü kayıplarının tamamını geri aldı.

Dolar endeksi, dün 86 sınırından düşüşe geçerek günü 85,3 seviyesinden tamamlarken, Dow Jones endeksi yüzde 1,64, S&P 500 endeksi yüzde 1,75, Nasdaq endeksi yüzde 1,90 yükseliş kaydetti. Analistler, Fed'in yüksek seyreden dolar ve küresel büyümeye ilişkin risklerden rahatsız olduğunu dile getirmesinin piyasaları pozitif etkilediğini ve bu sürecin kısa vadede devam edebileceğini tahmin ediyor.

Avrupa tarafında Fed tutanakları öncesinde kapanan hisse senedi piyasaları günü yüzde 1 civarında düşüşle tamamlarken, uluslararası piyasada işlem gören avro/dolar paritesi ise 1,26 seviyelerinden yükselişe geçerek günü 1,2734 seviyesinden tamamladı.

Yurt içinde, dün küresel piyasalardaki negatif seyir ve yükseliş eğilimindeki doların etkisiyle Borsa İstanbul'da satış baskısının güçlenerek devam ettiği ve analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 72.500 sınırına kadar gerilediği görüldü. Dolar/TL uluslararası piyasada Fed tutanakları sonrasında 2,2940 seviyesinden 2,26 sınırına kadar gerilerken, bugün bankalararası piyasanın açılışında 2,2670 seviyesinden alıcı buluyor.

Analistler, bugün yurt içinde açıklanacak perakende satışlar ile Almanya'da açıklanacak dış ticaret verileri ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) kararlarının takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin güne yükselişle başlayacağını ve sırasıyla 74.500 ve 75.000 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.