FED faiz artışını ertelemeyecek

FED faiz artışını ertelemeyecek

Ekonomistler petrol fiyatlarının etkisiyle ABD'nin 2015 enflasyon beklentilerini düşürüyor. Ancak Fed'in 2015 ortalarında faiz artırımı beklentileri değişmiyor

A+A-

Ekonomistler düşen petrol fiyatlarının da etkisiyle ABD için 2015 enflasyon beklentilerini düşürüyor. Ancak buna rağmen ABD Merkez Bankası Fed'in 2015 ortası civarında faiz artıracağına dair beklentiler değişmiyor.

New York'taki Barclays ABD baş ekonomisti Michael Gapen "Faiz artışının Haziran, en geç Eylül'de gelmesini bekliyoruz. Fed faiz artışını yıl ortasında yapabilir. Ancak manşet enflasyonun 0'a yakın olması bu hamlenin biraz eğreti durmasına neden olabilir" dedi.

Doların değer kazanması, küresel büyümedeki yavaşlama ve düşük petrol fiyatları, televizyon ve otomobil gibi ürünlerin fiyatlarını düşük tutuyor. Fed yetkilileri bu durumu görmezden gelerek istihdam piyasasında işverenleri maaş artışına itmesi beklenen iyileşmeyi göreceklerdir. Bu giderler de eninde sonunda kira, restoran yemekleri gibi fiyatları, dünya genelinde ne olursa olsun, artıracaktır. Böylece merkez bankasının faiz artışı için imkan bulması mümkün olabilir.

Fed'in dikkate aldığı fiyat endeksi olan kişisel tüketim giderleri veya PCE, Barclays ekonomistlerinin 19 Kasım tahminine göre 2015'in 2. çeyreğinde bu yılın aynı dönemine göre yüzde 0.5 artacak. Bu rakam yüzde 1.2'lik bir önceki tahminin altında. TÜFE'de ise Haziran'a kadarki 12 ayda küçük çaplı bir düşüş bekleniyor.

Fed'in PCE enflasyon hedefi de yüzde 2'ye doğru bir çıkışa işaret ediyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.