FED faiz kararını açıkladı

FED faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini %0.00 - %0.25 aralığında sabit bırakma kararı aldı

A+A-

ABD Merkez Bankası (Fed) piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) iki günlük Haziran ayı politika toplantısında fonlama faiz hedefinde değişikliğe gidilmeyerek oy birliğiyle yüzde 0 - yüzde 25 aralığında bırakıldı.

ABD'li politika yapıcılar geniş çaplı varlık alımlarının altını doldururken, ekonominin koronavirüsün tetiklediği resesyondan hızlı bir şekilde toparlanması için faizlerin en azından 2022 yılına kadar sıfıra yakın seviyede kalmasını bekliyor.

FOMC'nin Çarşamba günü yayınlanan açıklamasında "Tüketici ve işletmelere kredi akışını desteklemek için Fed, piyasanın aksamadan çalışması için gelecek aylarda bilançosundaki Hazine tahvillerini ve ticari mortgage'a dayalı menkul kıymetleri en az şu anki temposunda artıracaktır." ifadesi yer aldı.

New York Fed tarafından yayınlanan bir açıklamada artış hızının Hazine tahvilleri için aylık 80 milyar dolar civarında ve mortgage'a dayalı menkul kıymetler için 40 milyar dolar civarında olacağı belirtildi.

Haziran toplantısında Aralık'tan bu yana ilk kez, aralarında faiz projeksiyonlarının noktasal grafiğinin de bulunduğu çeyrek dönem tahminleri açıklandı. Pandemi nedeniyle Mart ayı projeksiyonları pas geçilmişti.

Noktasal grafiğe göre tüm politika yapıcılar Fed'in faizleri 2021 sonuna kadar sıfıra yakın tutmasını bekliyor. İki kişi hariç herkes 2022 yılında da faiz değişikliği öngörmüyor.

Açıklamada, FOMC'nin Nisan toplantısında kullanılan "ekonominin orta vadede önemli risklerle karşı karşıya" şeklindeki ifade tekrar edildi.

Fed yetkililerinin uzun vadeli faiz tahminlerinin medyanı yüzde 2.5'te kaldı.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.