FED faiz tahminini düşürdü

FED faiz tahminini düşürdü

ABD Merkez Bankası (FED) ekonomideki toparlanmaya duyduğu güvene dikkat çekti ve gelecek yıldan itibaren başlanacak faiz artırımlarında biraz daha hızlı hareket edilebileceğinin işaretini verdi.

A+A-

ABD Merkez Bankası (Fed) ekonomideki toparlanmaya duyduğu güvene dikkat çekti ve gelecek yıldan itibaren başlanacak faiz artırımlarında biraz daha hızlı hareket edilebileceğinin işaretini verdi. Fed buna karşılık, uzun vadeli politika faizi hedefini indirdi.

Fed yetkilileri, 2014 gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) beklentisini de aşağı çekerek yüzde 2.9'dan yüzde 2.1-2.3 aralığına indirdiler. Fed Başkanı Janet Yellen bunun sert kış koşulları gibi bazı "geçici" faktörlerin bir sonucu olduğunu söyledi. GSYH için 2015 ve 2016'ya beklentileri bulundukları seviyede bırakıldı.

Yellen, "uzun vadede ekonomik büyüme ile ilgili tahminlerde bir miktar gerileme" nedeniyle merkez bankasının uzun vadeli politika faizi beklentilerini yüzde 4'ten yüzde 3.75'e indirdiğini ifade etti.

Uzun vadeli faiz için gelinen bu seviye New York Fed Başkanı William Dudley tarafından daha önce tarihsel olarak yüzde 4.25 olduğu ifade edilen düzeyin altında yer alıyor.

Fed'in iki gün süren toplantısının ardından yetkililerin gelecek iki yılda enflasyonun yavaş da olsa yükseldiği, işsizliğin gerilediği ve yüzde 3 civarında trend üzeri büyümeden oluşan ekonomik görünümden memnun olduğu görülüyor.

Fed yetkilileri buna bağlı olarak gelecek iki yılda faizin seyrine dair beklentilerini en son üç ay önce açıklanan seviyelere kıyasla yükseltti.

Fed'in kısa vadeli faiz artırım beklentilerine göre, 16 Fed yetkilisinden 13'ü faizlerin gelecek yıl artırılması gerektiği görüşünü paylaşıyor.

Yetkililerin tahminlerinin medyanına göre 2015'te faizin Mart ayında yayımlanan tahminlere kıyasla sınırlı bir artışla yüzde 1.125'e yükseleceğini öngörülüyor.

Fed yetkilileri 2016 için ise biraz daha agresif bir artış öngörüyor. 2016 sonu için beklentiler Mart ayındaki yüzde 2.25 düzeyinden yüzde 2.5'e yükseldi.

Fed ayrıca, aylık tahvil alım tutarını beklendiği gibi 10 milyar dolar daha azaltarak 45 milyar dolardan 35 milyar dolara düşürdü.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.