FED, nicelik değil nitelik dedi

FED, nicelik değil nitelik dedi

FED'in mart ayı açık piyasa toplantısının tutanakları yayımlandı. Faizlerin artırılmasına temel oluşturmak amacıyla sayısal eşik değeri belirlemek yerine niteliksel tanım benimsenmesi önerildi

A+A-

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Federal Açık Piyasalar Komitesi’nin (FOMC) toplantı tutanaklarına göre, toplantıda sadece işsizlik oranı değil istihdamla ilgili genel durum göz önünde tutularak bankanın faizler konusundaki ileriye dönük yönlendirmesini oluşturması önerildi.

Fed’in 18-19 Mart tarihlerinde gerçekleştirdiği FOMC toplantı tutanakları bugün açıklandı. Tutanaklara göre üyeler enflasyon ve işsizlik düzeyleri Fed hedefleriyle uyumlu hale geldikten sonra bile ekonomik şartların gerektirmesi durumunda faizlerin bir süre daha düşük tutulmasının gereğini savunuyor.

FOMC üyeleri, aylık tahvil alımını 10 milyar dolar azaltarak 55 milyar dolara düşürme ve işsizlik oranı belli bir eşik değerine bağlı olmaksızın anlamlı bir şekilde ininceye kadar faizleri düşük tutma kararını 1’e karşı 8 oy çokluğuyla aldı.

Ekonomik büyümenin 2014 yılı başında yavaşlamasını elverişsiz hava koşullarına bağlayan FOMC üyeleri havaların düzelmesiyle birlikte ekonomik faaliyetlerin yeniden artmaya başlayacağını belirterek finansal şartların büyümeyi ve istihdamı destekler nitelikte olduğu saptamasını yaptı.

Enflasyon oranının hedefin altında olmakla birlikte uzun vadeli hedefle uyumlu ve durağan seyrettiği saptaması yapan üyeler, 2014 yılı sonu ve 2015 yılı başlarında büyüme üzerinde bir baskıyla karşılaşılma ihtimalini dile getirdi.

Fed bir sonraki Federal Açık Piyasa Toplantısını 29-30 Nisan tarihlerinde yapacak.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.