Fed toplantı tutanakları gelecekteki faiz artırım iştahı hakkında ipuçları verecek

Fed toplantı tutanakları gelecekteki faiz artırım iştahı hakkında ipuçları verecek

Fed'in bugün açıklanacak olan Haziran ayı politika toplantısının tutanaklarını Fed'in gelecekteki faiz artırımlarıyla ilgili güncel planlarını ortaya koyma açısından kritik önemde.

A+A-

Fed'in oplantı tutanakları, ABD merkez bankası yetkililerinin Haziran ayındaki Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının ardından son üç haftayı politika görünümlerini çizmekle geçirmelerinin ardından açıklanacak. Fed Başkanı Jerome Powell gibi kilit yetkililer, bu toplantıda açıklanan ve bu yıl yarım puanlık bir sıkılaştırmanın hala geçerli olduğunu gösteren tahminlere işaret ettiler.

Powell geçtiğimiz Çarşamba günü Portekiz'de diğer merkez bankası başkanlarıyla birlikte yaptığı açıklamada, "Komite açıkça yapılacak daha çok iş olduğuna ve yıl içinde bir noktada daha fazla faiz artırımının uygun olacağına inanıyor" dedi. Powell, "Politika kısıtlayıcı olsa da, yeterince kısıtlayıcı olmayabilir ve yeterince uzun süredir kısıtlayıcı değil," diyerek daha fazla artış için beklentileri canlı tuttu.

Ancak bazıları yeterince şey yapıldığını düşünüyor. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı açıklamada daha fazla faiz artışına gerek olmadığına inandığını belirterek "veriler, anket sonuçları ve sahadaki istihbarat, kademeli dezenflasyonun devam edeceğine dair makul bir durum oluşturuyor" dedi. Bostic, "Komite federal fon oranını artırmasa bile bu gerçekleşecektir" diye ekledi.

Tutanaklar, Fed'in bir yıldan biraz fazla süren agresif faiz artışlarının ardından gecelik hedef faiz oranını %5 ile %5,25 arasında tutmasını sağlayan müzakereleri açıklayacak. Mart 2022'de sıfıra yakın bir seviyede bulunan hedef faiz oranı, Fed yetkililerinin son on yılların en kötü enflasyon seviyelerini kontrol altına almaya çalışmasıyla birlikte hızla yükseldi.

Fed, 14 Haziran'da büyük ölçüde halihazırda uyguladığı artışların etkisini değerlendirmek için sabit kaldı. Son günlerde bazı merkez bankacıları, geçmişteki sıkılaştırmanın etkilerinin hala ekonomiye akmaya devam ettiğini belirttiler.

Toplantı tutanakları, yetkililerin ve çalışanlarının ekonomiye ilişkin beklentileri hakkında da ayrıntılar içerecek ve bazıları merkez bankası çalışanlarının görüşlerini özellikle ilgiyle izliyor. Fed ekonomistleri bir süredir resesyon beklentileri konusunda uyarılarda bulunuyor ve son dönemde ekonomi ve finansal sistemin bazı bölümleri hakkında uyarıcı notlar içeren bir dizi makale kaleme aldılar.

SGH Macro Advisors'ın baş ABD ekonomisti Tim Duy, "Fed personeli, Yönetim Kurulu'nu yumuşak veriler beklemeye hazırlıyor gibi görünüyor" dedi ve bunun gerçekleşmesi halinde faiz artırımı ihtiyacının tersine dönebileceğini söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler