FED tutunakları yayımlandı

FED tutunakları yayımlandı

Tutanaklara göre üyeler, işsizlik oranının hedeflenen eşik değere yaklaşmasına paralel olarak faizlerin artırımı konusunda verecekleri mesajları gözden geçirebileceklerini belirtti

A+A-

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ocak ayı Federal Açık Piyasalar Komitesi'nin (FOMC) toplantı tutanaklarına göre üyeler, işsizlik oranının hedeflenen eşik değere yaklaşmasına paralel olarak faizlerin artırımı konusunda verecekleri mesajları gözden geçirebileceklerini belirtti. Toplantıda kararlar oy birliğiyle alınırken, ileriye donuk uygulanabilecek politikalar konusunda görüş ayrılıkları dikkati çekti.

Fed’in 28-29 Ocak tarihlerinde gerçekleştirdiği FOMC toplantısının tutanakları açıklandı. Tutanaklara göre üyeler, işsizlik oranının hedeflenen eşik değere yaklaşmasına paralel olarak faizlerin artırımı konusunda verecekleri mesajları gözden geçirebileceklerini belirtiyor.

FOMC üyeleri, aylık tahvil alımını 10 milyar dolar azaltarak 65 milyar dolara düşürme ve işsizlik oranı yüzde 6,5’un anlamlı bir şekilde altına ininceye kadar faizleri düşük tutma kararını oy birliğiyle aldı.

Tutanaklara göre, kararların oy birliği ile alınmasına karşın, bazı üyeler teknik faktörleri göz önünde tutarak faizlerin daha erken artırılmaya başlanabileceği görüşünü dile getirdi. Karşı uçta yer alan başka üyeler ise tahvil alım hızının yavaşlayabileceğini öne sürdü.

Bazı üyeler tüketici fiyatlarının geçen yıl Fed’in yüzde 2 hedefinin yaklaşık bir puan altında gerçekleşerek yüzde 1,1 düzeyinde kaldığına dikkati çekerek, enflasyon oranının çok düşük olmasından duydukları kaygıyı dile getirdi.

Kimi üyeler ise oluşabilecek bir varlık balonuna karşı Fed’in daha aktif politika izlemesi gerektiğini savundu. Fed'in bir sonraki FOMC toplantısı 18-19 Mart tarihlerinde yapılacak.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.