FED'den 25 bankanın sermaye planına onay

FED'den 25 bankanın sermaye planına onay

ABD Merkez Bankası (Fed), 25 bankanın sermaye planını kabul etti.

A+A-

ABD Merkez Bankası (Fed), 25 bankanın sermaye planını kabul etti. Fed'den yapılan açıklamaya göre Fed, Kapsamlı Sermaye Analizi ve Değerlendirmesi (CCAR) programı çerçevesinde 25 bankanın sermaye planını kabul etti, 5 bankanın önerisini ise reddetti.

Açıklamada, bankaların güçlü sermaye yapısına sahip olmasının, finansal istikrarın korunması, hane halklarına ve firmalara kredi sağlama hizmetinin yürütülmesi ve ekonomik sıkıntı zamanlarında bile yükümlülüklerin rahatlıkla yerine getirilmesi açısından önemi vurgulandı.

Fed’in CCAR programı çerçevesinde son 4 yıldır bankaların sermaye planlama süreçlerini ve sermaye yeterliliğini hem nitelik hem de nicelik açısından analiz ettiği kaydedilen açıklamada, bankaların yürüttüğü temettü dağıtma, yeni hisse çıkarma veya hisselerini geri satın alma gibi işlemlerinin de değerlendirme kapsamında olduğu belirtildi.

Bu yıl yapılan değerlendirme sonucu aralarında Bank of America, American Express, Goldman Sachs ve JP Morgan’ın da bulunduğu 25 bankanın minimim sermaye yeterliliğine sahip olduğu açıklandı.

Öte yandan, aralarında Citibank, HSBC’nin Kuzey Amerika şubesi, RBS Citizens ve Santander’in da bulunduğu 4 bankanın sermaye planı nitelik açısından, Zions Bank’ın planı ise finansal stres altında yüzde 5’lik minimum yeterliliği sağlayamadığı gerekçesiyle reddedildi.

Açıklamada, ilk stres testinin yapıldığı 2009 yılından bu yana bankaların yüksek kaliteli birincil sermaye oranlarının yaklaşık iki kat artarak yüzde 5,5 düzeyinden yüzde 11,6 seviyesine çıktığı belirtildi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.