FED'den yabancı bankalar için düzenleme

FED'den yabancı bankalar için düzenleme

ABD Merkez Bankası (Fed) Amerikan halkını kurtarma yardımlarının yüksek maliyetinden korumak amacıyla, ülkede faaliyet gösteren yabancı bankalar için yeni ve daha sıkı kurallar belirledi

A+A-

ABD Merkez Bankası (Fed) Amerikan halkını kurtarma yardımlarının yüksek maliyetinden korumak amacıyla, ülkede faaliyet gösteren yabancı bankalar için yeni ve daha sıkı kurallar belirledi.

Fed ilk taslakta yer alan koşulların yumuşatılması için yurt dışından gelen baskıya rağmen kurallarda çok az değişiklik yaptı.

Buna göre ABD'de faaliyet gösteren yabancı bankaların tutmaları gereken sermaye miktarı, yerel bankalardan aşağı olamayacak.

Söz konusu değişikliklerin ardında, eğer Avrupalı ya da Asyalı düzenleyici kurumlar, kendi bankalarını kurtarma operasyonuna kalkıştıklarında bu bankaların ABD'deki birimlerine daha düşük öncelik verirlerse, bunun maliyetinin Amerikan halkının sırtına yükleneceği kaygısı yatıyor.

Deutsche Bank ve Barclays gibi ABD'de geniş faaliyetleri bulunan yabancı bankalar, Avrupa'dan yüksek maliyetli sermaye transferi yapmalarını gerektireceği için, bu plana ciddi bir muhalefet göstermişlerdi.

Fed bankalara standartları yerine getirebilmeleri için bir yıl daha uzun süre tanıdı ve kurallara tabi olacak banka sayısını ilk taslaktakine göre azalttı. Ancak kurallar büyük ölçüde Aralık 2012'deki ilk halinde kaldı.

Fed'in dün yaptığı açıklamaya göre, ABD'deki varlıkları 50 milyar dolar ve üzerinde olan en büyük yabancı bankaların, Amerikan bankalarıyla aynı sermaye, risk yönetimi ve likidite standartlarına tabi olacak aracı nitelikte bir şirket kurmaları gerekecek.

Fed üyelerinden Dan Tarullo, "Küresel finans sistemine bulunabileceğimiz en önemli katkı ABD finans sisteminin istikrarını güvence altına almak olabilir" dedi.

Bu haber toplam 2109 defa okunmuştur

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.