Fed'in faiz indirimlerine başlayacağı tarih ertelendi

Fed'in faiz indirimlerine başlayacağı tarih ertelendi

Mart ayında faiz indirimlerine başlayacağını fiyatlayan piyasalar, ABD'den gelen tarım dışı istihdam verileri sonrası bu beklentilerini Mayıs ayına kaydırdı.

A+A-

Cuma günü tüccarlar, beklenenden daha güçlü bir ABD işgücü piyasasının Fed'in gelecek yıl bir dizi faiz indirimine gitmesini engellemeyeceğini, ancak ilk indirimi yapmasının Mayıs ayını bulabileceğini iddia etti.

Çalışma Bakanlığı'nın aylık istihdam raporuna göre, işverenler Kasım ayında bordrolarına 199.000 işçi ekleyerek ekonomistlerin beklediği 180.000'den daha fazla istihdam sağladı ve işsizlik oranı beklenmedik bir şekilde Ekim ayındaki %3,9'dan %3,7'ye düştü.

Saatlik kazançlar bir önceki aya göre %0,4 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti ve bir önceki aya göre hızlandı. Ancak işgücüne katılım oranı da %62,8'e yükselerek aşırı ısınmış bir istihdam piyasasının Fed'in enflasyonla mücadelesindeki ilerlemeye kısa devre yaptırma ihtimalini azalttı.

Cuma günü yayınlanan ayrı bir rapor, hanehalkının enflasyon baskılarının hafiflediğini görmesiyle ABD tüketici duyarlılığının Aralık ayında beklenenden daha fazla iyileştiğini gösterdi.

ABD Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda faiz oranlarını mevcut %5,25-%5,50 aralığında tutması ve Temmuz ayından bu yana politikayı beklemede bırakması bekleniyor. Cuma günkü istihdam raporundan önce yatırımcılar Fed'in faiz indirimlerine Mart ayında başlama olasılığını yaklaşık %60 olarak belirtirken, verilerin ardından bu oran %50'nin biraz altına düştü ve ilk indirimin Mayıs ayında yapılması daha olası görüldü.

Fed'in borçlanma maliyetlerini zayıf işgücü piyasasına karşı bir panzehir olarak değil, enflasyonda devam etmesi beklenen soğumaya ayak uydurmak için aşağı yönlü ayarlaması nedeniyle, 2024 yılının geri kalanında daha fazla faiz indirimi fiyatlanıyor ve politika faizinin yılı %4-%4,25 aralığında bitireceği görülüyor.

Analistler, enflasyondaki bu iyileşmenin hızının, Fed'in faiz indirimlerine yönelme zamanlamasını belirlemeye yardımcı olacağını söyledi.

Nationwide ekonomisti Kathy Bostjancic raporun ardından yaptığı açıklamada, "Fed'in yıl ortasına kadar faiz indirimine başlaması yönündeki çağrımızı sürdürüyoruz, ancak bu enflasyonun düşmeye devam etmesine ve ekonomik faaliyetlerin daha da zayıflamasına bağlı" dedi.

Fed politika yapıcıları Çarşamba günü yılın son toplantısını tamamladıktan sonra ekonominin, enflasyonun ve faiz oranlarının gelecek yıl nereye gideceğine dair kendi görüşlerini açıklayacak.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler