Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ (TCMB) verilerine gรถre, ocak ayฤฑnda รถnceki aya kฤฑyasla finansal kesim dฤฑลฤฑndaki firmalarฤฑn dรถviz varlฤฑklarฤฑ 4 milyar 313 milyon dolar, yรผkรผmlรผlรผkleri ise 4 milyar 116 milyon dolar arttฤฑ. Bu kapsamda net dรถviz pozisyon aรงฤฑฤฤฑ 197 milyon dolar azalarak 88 milyar 401 milyon dolara indi.
Varlฤฑk daฤฤฑlฤฑmฤฑ incelendiฤinde, ocakta bir รถnceki aya gรถre yurt iรงi bankalardaki mevduat 3 milyar 635 milyon dolar, ihracat alacaklarฤฑ 275 milyon dolar, yurt dฤฑลฤฑna doฤrudan sermaye yatฤฑrฤฑmlarฤฑ 261 milyon dolar ve menkul kฤฑymetler 142 milyon dolar arttฤฑ.
Aynฤฑ dรถnemde, yรผkรผmlรผlรผk daฤฤฑlฤฑmฤฑnda ise yurt iรงinden saฤlanan nakdi krediler 1 milyar 619 milyon dolar, yurt dฤฑลฤฑndan saฤlanan nakdi krediler 1 milyar 535 milyon dolar ve ithalat borรงlarฤฑ 962 milyon dolar yรผkseldi.
Yรผkรผmlรผlรผklerin vade yapฤฑsฤฑna bakฤฑldฤฑฤฤฑnda, ocakta yurt iรงinden saฤlanan kฤฑsa vadeli krediler Aralฤฑk 2022 dรถnemine gรถre 1 milyar 806 milyon dolar artarken, uzun vadeli olanlar 187 milyon dolar azaldฤฑ.
Yurt dฤฑลฤฑndan saฤlanan kredilerde ise kฤฑsa vadeli olanlar 557 milyon dolar artarken, uzun vadeli krediler 1 milyar 938 milyon dolar artฤฑ.
Ocakta kฤฑsa vadeli varlฤฑklar 152 milyar 201 milyon dolar, kฤฑsa vadeli yรผkรผmlรผlรผkler ise 84 milyar 147 milyon dolar olarak gerรงekleลti.
Kฤฑsa Vadeli Net Dรถviz Pozisyonu Fazlasฤฑ ise 68 milyar 54 milyon dolarla bir รถnceki aya gรถre 1 milyar 689 milyon dolar arttฤฑ. Kฤฑsa vadeli yรผkรผmlรผlรผklerin toplam yรผkรผmlรผlรผkler iรงindeki payฤฑ yรผzde 32 dรผzeyinde gerรงekleลti.







