Fitch, Çin'in notunu değiştirmedi

Fitch, Çin'in notunu değiştirmedi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Çin'in kredi notunu "A+" olarak teyit etti, not görünümünü ise "durağan"da bıraktı.

A+A-

 Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Çin'in kredi notunu "A+" olarak teyit etti, not görünümünü ise "durağan"da bıraktı.

Fitch'in resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Çin'in dış bilançosunun, ülkenin kredi notu üzerinde temel güçlü yanı olduğu belirtildi.

Çin'in döviz rezervlerinin 2013 yılı sonunda 3,82 milyar dolara yükseldiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi.

"Çin büyüme modeli, ekonomide borç kaldıracının hızlı bir şekilde yükselmesinden ve ilave yatırım karlılığını absorbe etmek için ekonominin yeteneğindeki bozulmalar kısıtlamalarından dolayı sıkılaştırma ile karşı karşıya. Çin'in 2012 ve 2013 yıllarına ilişkin büyümesi yüzde 7,7'ye geriledi. Bu rakam küresel gelişmekte olan ekonomilerin 2013 yılı büyüme medyanı yüzde 4'ün üzerinde olmasına karşın, Çin'in 5 yıllık büyüme ortalaması yüzde 8,9'un altında kaldı. Mevcut veriler, işgücü piyasasının bu yavaşlamada güçlü kaldığını göstermektedir. Bununla birlikte, yeniden dengelenme süreci eğer Fitch'in beklediğinden daha fazla sorunlu giderse, yüksek volatilite sorunu yaratacaktır."

Açıklamada, Çin hükümetinin iddialı bir reform gündemiyle yola çıktığına değinilerek, reformlar için güçlü politik taahhütlerin kanıtının, kredi notunu desteklediği dile getirildi.

Düşük gelir ortalaması ve denetimdeki zayıf skorları içeren yapısal kredi zayıflıklarının, kredi profili üzerinde ağırlıklı olduğuna işaret edilen açıklamada, durağan görünümün ise Fitch'in aşağı ve yukarı yönlü risklerin dengelendiği görüşünü yansıttığı ifade edildi.

Çin'in, ekonomik, finansal ve sosyal bozulma olmadan yapısal ekonomik düzeltmeye gitme yeteneğinin kredi notu ve profili için merkezi önemde olduğu vurgulanan açıklamada, "Yıkıcı şoklar olmaksızın yeniden dengelenme ve reform süreci, ülkenin yapısal açıklarını azaltacak" denildi.

Açıklamada ayrıca, notun, Çin'in bölgesel komşuları da dahil olmak üzere gelişen piyasalarda sistematik kriz olmadan, küresel ekonomide kademeli toparlanmanın devam etmesi temelini varsaydığı vurgulandı.

Bu haber toplam 1792 defa okunmuştur

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.