Fitch: Deflasyon bankalar için risk

Fitch: Deflasyon bankalar için risk

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Euro Bölgesi'ndeki deflasyon ortamının bankalar üzerinde baskı oluşturacağı uyarısında bulundu

A+A-

Fitch Ratings raporunda "Euro Bölgesi'ndeki deflasyon bankaların üzerinde ek baskı yaratacak, gelirlerini azaltacak, takipteki kredilerini artıracak ve teminat değerlerini zayıflatacaktır" denildi.

Fitch Ratings'in internet sitesinde yapılan açıklamada, "Euro Bölgesi'ndeki deflasyon, bankaların üzerinde ek baskı yaratacak, gelirlerini azaltacak, takipteki kredilerini artıracak ve teminat değerlerini zayıflatacaktır" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Euro Bölgesi'nde Japonya modeli bir deflasyon oluşmasının, özellikle Euro Bölgesi'nin çevre ülkelerinde halihazırda zayıf olan bankacılık sistemlerini zayıflatabileceği uyarısında bulunuldu.

Fitch, deflasyonun olası etkilerine ilişkin olarak, "Senaryomuza göre, bu durumdan ilk olarak zaten zayıflamış bankacılık sistemi ve düşük enflasyona sahip çevre ülke bankaları etkilenecek. Deflasyon riski artıyor. Fakat Euro Bölgesi'nin tamamı için öngördüğümüz baz senaryoda, gayrisafi milli hasıla büyümesinin artmasını, üretim açığının azalmasını bekliyoruz" şeklindeki değerlendirmelere yer verdi.

Euro Bölgesi'ndeki deflasyon ortamının, bölgedeki ülkelerin bankalarına ilişkin finansal yeterlilik değerlendirmelerini de olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Fitch Ratings, her bir bankanın deflasyon ortamından ne derecede etkilenebileceğinin ise bankaların kredibilitesine göre değişebileceğini belirtti 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.