Uluslararasฤฑ kredi derecelendirme kuruluลu Fitch Ratings, Rusya, Norveรง ve ฤฐsviรงre’ye iliลkin kredi notu ve gรถrรผnรผmleri aรงฤฑkladฤฑ.
Fitch Ratings’ten yapฤฑlan aรงฤฑklamada, Rusya’nฤฑn uzun dรถnem yabancฤฑ ve yerli para cinsinden kredi notunun “BBB-” seviyesinde korunduฤu, gรถrรผnรผmรผnรผn de “duraฤan” olduฤu bildirildi.
Aรงฤฑklamada, yapฤฑsal zayฤฑflฤฑklar, jeopolitik gerilimler ve benzer รผlkelere kฤฑyasla zayฤฑf makroekonomik performansa raฤmen Rusya’nฤฑn gรผรงlรผ bilanรงosuna, direnรงli dฤฑล finansmanฤฑna ve iyileลmiล siyasal รงerรงevesine iลaret edildi.
Rusya’nฤฑn petrol fiyatlarฤฑndaki sert dรผลรผลe uyumlu ve gรผvenilir karลฤฑlฤฑk verdiฤinin vurgulandฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, ekonominin dรผลรผk petrol fiyatlarฤฑna uyum saฤladฤฑฤฤฑ ve รผlke iรงinde gรผvenin kademeli olarak geri geldiฤine yer verildi.
Sฤฑkฤฑ para politikalarฤฑ sayesinde enflasyonun geรงen yฤฑl yรผzde 7,1, ลubat ayฤฑnda da yรผzde 4,6 seviyesine gerilediฤine dikkat รงekilen aรงฤฑklamada, Rusya Merkez Bankasฤฑnฤฑn enflasyon hedefi olan yรผzde 4 seviyesinin bu yฤฑlฤฑn ortasฤฑnda yakalanmasฤฑnฤฑn beklendiฤi kaydedildi.
Geรงen sene yรผzde 0,2 daralan Rus ekonomisinin artฤฑล gรถsteren petrol fiyatlarฤฑ ve azalan belirsizliklerle destekleneceฤi bildirilen aรงฤฑklamada, ekonomik bรผyรผmenin bu sene yรผzde 1,4, gelecek yฤฑl da yรผzde 2,2 seviyesinde olmasฤฑnฤฑn รถngรถrรผldรผฤรผ bilgisi paylaลฤฑldฤฑ.
– Norveรง
Fitch Ratings, Norveรง’in yerli ve yabancฤฑ para cinsinden kredi notunun “AAA” seviyesinde korunduฤunu, gรถrรผnรผmรผnรผn de “duraฤan” olduฤunu duyurdu.
Norveรง ile ilgili aรงฤฑklamada, รผlkenin kiลi baลฤฑna dรผลen yรผksek gelirine, direnรงli makroekonomik รงerรงevesine ve dรผลรผk petrol fiyatlarฤฑna dayanฤฑklฤฑ koruma sistemine iลaret edildi.
Aรงฤฑklamada, Norveรง’in petrol sektรถrรผnden elde edilen gelirlerin devlet fonuna aktarฤฑldฤฑฤฤฑ kaydedilerek kamu finansmanฤฑnฤฑn kredi notu iรงin gรผรงlรผ bir faktรถr olduฤuna dikkat รงekildi.
รte yandan, 2014’ten beri devam eden dรผลรผk petrol fiyatlarฤฑnฤฑn bu sektรถrdeki yatฤฑrฤฑmlarฤฑ ve talebi olumsuz etkilediฤi belirtilen aรงฤฑklamada, sรถz konusu durumun ekonomik bรผyรผmeyi geรงen sene yรผzde 0,8 oranฤฑnda sฤฑnฤฑrladฤฑฤฤฑ belirtildi.
Aรงฤฑklamada, Norveรง ekonomisinin bu sene yรผzde 1,6, gelecek yฤฑl da yรผzde 2 bรผyรผmesinin tahmin edildiฤi bilgisine yer verildi.
– ฤฐsviรงre
Fitch Ratings, ฤฐsviรงre’nin yerli ve yabancฤฑ para cinsinden kredi notunun “AAA” seviyesinde korunduฤunu, gรถrรผnรผmรผnรผn de “duraฤan” olduฤunu aktardฤฑ.
ฤฐsviรงre ile ilgili aรงฤฑklamada, tedbirli ekonomik ve mali politikalara, รงeลitlendirilmiล ve varlฤฑklฤฑ ekonomiye ve dรผลรผk kamu borcuna iลaret edildi.
Aรงฤฑklamada, iล gรผcรผ piyasasฤฑnฤฑn toparlandฤฑฤฤฑnฤฑ ve รผcret artฤฑลฤฑnฤฑn gerรงekleลtiฤine vurgu yapฤฑlarak, bunlarฤฑn kiลisel harcamalarฤฑ teลvik edeceฤi kaydedildi.
Fitch Ratings, ฤฐsviรงre ekonomisinin bu yฤฑl yรผzde 1,4, gelecek sene de yรผzde 1,6 bรผyรผmesinin รถngรถrรผldรผฤรผnรผ ifade etti.







