Fitch: Türk bankacılık sektörü iyi yönetiliyor

Fitch: Türk bankacılık sektörü iyi yönetiliyor

Fitch Raitings Bank Asya'nın TMSF'ye devredilmesine dair raporunda bu durumun Türkiye'nin bankacılık sektörünü etkileyebilecek bir gelişme olmadığını belirtti.

A+A-
Fitch Raitings Bank Asya'nın TMSF'ye devredilmesini değerlendirdiği raporunda bu durumun Türkiye'nin bankacılık sektörünü etkileyebilecek bir gelişme olmadığını belirtti. 

Türk bankacılık sisteminin bir bütün olarak ya da katılım bankaları kesiminin Cuma günü alınan kararla Bank Asya'nın TMSF'ye devriden etkilenesini beklemediğini belirten Fitch, Bank Asya'nın görece olarak Türk bankacılık sisteminin küçük bir parçası olduğunu ve yüzde 1'lik pazarpayına sahip bulunduğunu hatırlattı.

Fitch'in raporu şöyle sürdü
Türkiye'de bankacılık sektörünün genel olarak iyi yönetildiğini düşünüyor ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun sorumluluk sahibi güçlü bir düzenleyici otorite olduğunu değerlendiriyoruz.
Ancak BDDK'nın Bank Asya'ya müdahalesinin siyasi baskı ve kaygılar sonucu olduğu düşünceleri oluşabilir ve
bu da BDDK'nın bağımsızlığına yönelik şüphelere ve yatırımcı eğiliminin olumsuz etkilenmesine neden olabilir.
TMSF, 2014 Eylül ayında Banka Asya'ya yönelik önlemler almış ve 2015 Şubat ayında da bankanın yönetimine el koymuştu. TMSF'nin, Bank Asya'nın zayıf finansal koşullarının bankacılık sisteminin istikrarına yönelik bir tehdit oluşturabileceği düşüncesi en sonunda geçen hafta Bankanın sahipliğinin devlete geçmesine neden oldu.
Bank Asya 2014 yılında sahip olduğu mevduatın yarısının çıkışına maruz kalmış ve üst düzey devlet yetıkililerinden bankanın finansal durumu hakkında gelen olumsuz açıklamaların negatif etkisinde kalmıştı. Buna karşın Bank Asya yükümlülüklerinin tamamını yerine getirdi ve herhangi bir temerrüt yaşamadı.
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.