Fitch: Türk bankaları döviz borçlarını ödeyebilir

Fitch: Türk bankaları döviz borçlarını ödeyebilir

Fitch: Türk bankalarının döviz cinsinden borçlarını ödeyecek likiditeleri var.

A+A-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin yedi büyük bankasının, finansman piyasalarının kısa süre için kapanmaları halinde döviz cinsinden borçlarını geri ödemek için yeterli kısa vadeli döviz likiditesine sahip olduklarını bildirdi.  Bununla birlikte, bankaların döviz likiditesine erişim için TCMB'ye bağımlılıklarının arttığına dikkat çeken Fitch, piyasalara erişinin uzun bir süre için kapanmasının döviz mevduatı çıkışları ile bir araya gelmesi halinde bankaların döviz likiditelerinin ağır bir şekilde test edilebileceğini vurguladı. Fitch, "Bankaların, piyasalarda gerilim zamanlarında döviz likiditelerini eksizsiz, tam olarak çekme kabiliyetlerinin, TCMB'nin zayıf resmi döviz rezervleri üzerinde baskının artacak olması nedeniyle, belirsiz olduğuna inanıyoruz" değerlendirmesini de yaptı.

Bankaların döviz likiditelerinin yarısının merkez bankasında plasman biçiminde , büyük çoğunluğu swap, olduğunu tahmin ettiklerini belirten Fitch, geri kalan kısmın nakit ve interbank plasmanlarından, döviz cinsinden devlet menkul kıymetlerinden ve sınırlandırılmamış döviz plasmanlarından oluştuğunu öngördüklerini de ifade etti.

Yaptıkların analizlerin bankaların döviz likiditelerinin kısa vadeli döviz borçlarını her şartta karşılayabileceğini gösterdiğini belirten Fitch, bununla birlikte durumun bankalar arasında ciddi şekilde farklılaşabildiğini de vurguladı. 2021 Haziran sonu itibariyle döviz likiditesinin kısa vadeli borçları karşılama oranının Ziraat Bankası'nda yüzde 164 olduğunu ifade eden Fitch, Garanti BBVA'da bu oranın yüzde 631 olduğunu da belirtti. Fitch, "Bu durum, bankaların vadesi gelen kısa vadeli döviz toptan yükümlülüklerini ve en azından ılımlı bir döviz mevduatı çıkışını karşılamak için yeterli döviz likiditesine sahip olduklarına işaret ediyor" dedi.