Fitch yayฤฑnladฤฑฤฤฑ stres testi raporunda Tรผrk รถzel sahipli sistemsel aรงฤฑdan รถnemli bankalarฤฑn, varlฤฑk kalitesinde potansiyel bir kayda deฤer kรถtรผleลmeye karลฤฑ genel olarak รผรง kamu bankasฤฑndan daha iyi konumlandฤฑklarฤฑnฤฑ bildirdi.
Fitch, sekiz sistemsel aรงฤฑdan รถnemli Tรผrk bankasฤฑ arasฤฑnda รถnemli farklฤฑlฤฑฤฤฑn karลฤฑlฤฑklar รถncesi faaliyet karฤฑ (PIP) olduฤunu ve zarar-absorbe etme kapasitelerinin kayda deฤer ลekilde farklฤฑlaลma gรถsterdiฤini de vurguladฤฑ.
8 bรผyรผk Tรผrk bankasฤฑnฤฑn sermaye rasyolarฤฑnฤฑ iki yฤฑllฤฑk dรถnemde 6 ayrฤฑ stres testi ile sorunlu kredilerde keskin bir artฤฑล, zayฤฑf karlฤฑlฤฑk ve lirada deฤer kaybฤฑ iรงin test ettiklerini belirten Fitch, “Bizimgรถrรผลรผmรผze gรถre bu faktรถrler bankalarฤฑn borรง geri รถdeme yeterlilikleri aรงฤฑsฤฑndan anahtarlar” dedi.
PIP’nin varlฤฑk kalitesinde zayฤฑflamaya karลฤฑ ilk savunma hattฤฑnฤฑ oluลturduฤunu ve artan karลฤฑlฤฑk miktarฤฑnฤฑn sermayeye zarar vermeden absorbe edilmesi iรงin bir tampon oluลtuduฤunu anlatan Fitch, PIP seviyesinin bankadan bankaya deฤiลtiฤini vurguladฤฑ. PIP’nin kamu bankalarฤฑ iรงin genel olarak รถzel bankalara gรถre zayฤฑf (ortalamada brรผt kredilerin
%2,9’u) olduฤunu belirten Fitch, รถzel bankalarda bu oranฤฑn yรผzde 5,6 olduฤunu belirtti.
Fitch, “Biz varlฤฑk kalitesinde kayda deฤer bir kรถtรผleลmenin kamu bankalarฤฑnฤฑn (Halk, Ziraat, Vakฤฑfbank) PIP seviyelerini รถzel sektรถr bankalarฤฑna gรถre (Garanti, Akbank, YKB, ฤฐลbankasฤฑ ve QNB Finansbank) daha fazla etkileyeceฤini tespit ettik” ifadelerini kullandฤฑ.
Raporda, “yapฤฑlan analizlerin Akbank ve Garanti’nin zarar absorbe etme kapasitelerinin gรผรงlรผ, YKB, QNB Finansbank ve ฤฐลbankasฤฑ’nฤฑn ฤฑlฤฑmlฤฑ ve Ziraat ile Vakฤฑfbank’ฤฑn genel olarak daha mรผtevazi olduฤunu gรถsterdi. Halkbank’ฤฑn test รถlรงรผkleri ile en zayฤฑfฤฑydฤฑ ve tรผm stres senarlarฤฑnda minimum zorunluluklarฤฑn altฤฑna dรผลtรผ” deฤerlendirmesini de yaptฤฑ.
Varlฤฑk kalitesi ve kurlarda zayฤฑflama รงerรงevesinde yapฤฑlan rezerv stres testlerinde bankalarฤฑn sermaye zorunluluklarฤฑnฤฑ ihlal etmeden olumsuzluklara karลฤฑ koyabilirliklerini รถlรงen Fitch, Akbank, Garanti, YKB, ฤฐลbankasฤฑ, QNB Finansbank ve Vakฤฑfbank’ฤฑn yรผzde 12’nin รผzerinde bir sorunlu kredi oranฤฑna dayanabileceklerini, Ziraat
Bankasฤฑ iรงin bu oranฤฑn yรผzde 9 civarฤฑnda ve Halkbank iรงin yรผzde 6 oldugunu belirtti.
Fitch, Akbank ve Garanti Bankasฤฑ’nฤฑn en gรผรงlรผ konumlanan bankalar olduklarฤฑnฤฑ, bu iki bankanฤฑn USD/TRY’nin 8,5’e yรผkselmesi halinde yรผzde 16’nฤฑn รผzerinde bir sorunlu kredi oranฤฑna dayanabileceklerini ve saฤlฤฑklฤฑ รถngรถrรผlmรผล PIP seviyesinin bu sonuรงlarฤฑn baลarฤฑlmasฤฑ aรงฤฑsฤฑndan รงok รถnemli olduฤunu vurguladฤฑ.







