Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Fitch’den faktoring sektรถrรผ iรงin bรผyรผme uyarฤฑsฤฑ

Fitch Ratings tarafฤฑndan yayฤฑmlanan raporda faktoring ลŸirketinin varlฤฑklarฤฑnฤฑ devlet tahvillerine baฤŸlayan ve faiz oranlarฤฑnฤฑ aลŸaฤŸฤฑ รงekmeyi hedefleyen yeni dรผzenleme sonrasฤฑ 2023'te daha yavaลŸ bรผyรผme ve daha az kรขrlฤฑlฤฑk beklendiฤŸi belirtildi.
Fitch'den faktoring sektรถrรผ iรงin bรผyรผme uyarฤฑsฤฑ Borsatek

Fitch Ratings, Tรผrk faktoring sektรถrรผnรผn, ลŸirketlerin kaynaklarฤฑnฤฑ devlet tahvillerine baฤŸlayan ve faiz oranlarฤฑnฤฑ dรผลŸรผrmeyi teลŸvik eden yeni dรผzenleme nedeniyle 2023’te daha yavaลŸ bรผyรผme ve kรขr marjlarฤฑ รผzerinde baskฤฑ ile karลŸฤฑ karลŸฤฑya kalacaฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi. Fitch, 2022’de โ€œsรผrdรผrรผlemezโ€ olarak gรถrdรผฤŸรผ bรผyรผmenin ardฤฑndan bu durumun bรผyรผme ve kรขrlarda yavaลŸlamayฤฑ artฤฑracaฤŸฤฑnฤฑ kaydetti.

Yeni kurallarฤฑn kredi etkisinin genel olarak kฤฑsmen olumsuz olmasฤฑ muhtemel gรถrรผlรผrken kรขrlฤฑlฤฑk รผzerindeki olumsuz etkinin, sรผrdรผrรผlemez derecede hฤฑzlฤฑ bรผyรผmedeki ฤฑlฤฑmlฤฑlฤฑkla kฤฑsmen dengeleneceฤŸi deฤŸerlendiriliyor. Fitch Ratings, faiz oranlarฤฑnฤฑ dรผลŸรผrmek iรงin daha kaliteli mรผลŸterilere geรงiลŸ ve daha yรผksek getirili alacaklar iรงin gerekli olan devlet tahvillerine daha yรผksek bir tahsisat kaynaklฤฑ olarak aktif kalitesinde hafif bir iyileลŸme beklediklerini belirtti.

Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ tarafฤฑndan 31 Aralฤฑk 2022 tarihinde aรงฤฑklanan yeni dรผzenleme, faktoring ลŸirketlerinin alacaklarฤฑ รผzerindeki faiz oranฤฑnฤฑn belirli bir eลŸiฤŸi aลŸmasฤฑ durumunda faktoring alacaklarฤฑ karลŸฤฑlฤฑฤŸฤฑnda devlet iรง borรงlanma senetlerini karลŸฤฑlฤฑk olarak tutmalarฤฑnฤฑ zorunlu kฤฑlฤฑyor.

Kurallar, faktoring bรผyรผmesini sฤฑnฤฑrlamayฤฑ ve faktoring ลŸirketlerini alacaklara uygulanan faiz oranlarฤฑ ile politika faiz oranlarฤฑ arasฤฑndaki farkฤฑ kapatmaya teลŸvik etmeyi amaรงlฤฑyor. Raporda 2022 Eylรผl ayฤฑnda bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผ iรงin de benzer kurallar getirildiฤŸi ve sektรถrรผn bรผyรผmesi ve kรขrlฤฑlฤฑฤŸฤฑ รผzerindeki etkinin รถlรงeฤŸinin, henรผz aรงฤฑklanmayan ayrฤฑntฤฑlฤฑ uygulama talimatlarฤฑna baฤŸlฤฑ olacaฤŸฤฑ ifade edildi.

Fitch, faiz oranฤฑ eลŸiฤŸi ve rezerv gerekliliklerinin henรผz kamuya aรงฤฑklanmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ, ancak bazฤฑ ลŸirketlerin faiz oranฤฑnฤฑn Merkez Bankasฤฑโ€™nฤฑn referansฤฑnฤฑn 2,7 katฤฑnฤฑ aลŸmasฤฑ durumunda riskin yรผzde 90’ฤฑna eลŸdeฤŸer bir rezerv ayฤฑrmak zorunda kalabileceklerini sรถylediฤŸine dikkat รงekti. Yรผzde 10,3’lรผk mevcut referans oranฤฑnda bu, yaklaลŸฤฑk yรผzde 28’lik bir eลŸik faiz oranฤฑ anlamฤฑna geliyor.

Kredi derecelendirme kuruluลŸu, ortak rezerv gereklilikleri gรถz รถnรผne alฤฑndฤฑฤŸฤฑnda, ลŸirketlerin bu seviyedeki bir eลŸiฤŸi aลŸmasฤฑnฤฑn ekonomik olarak imkansฤฑz olacaฤŸฤฑna inanฤฑyor. Fitchโ€™e gรถre halihazฤฑrda yaklaลŸฤฑk yรผzde 8,5 getiri saฤŸlayan uzun vadeli Tรผrk lirasฤฑ cinsinden devlet tahvillerinde riskin yรผzde 90’ฤฑnฤฑ ayฤฑrmanฤฑn, iลŸlemlerdeki efektif getiriyi en az รผรงte bir oranฤฑnda azaltacak ve yasaklayฤฑcฤฑ olacak. Buna gรถre ลŸirketler ya faktoring oranฤฑnฤฑ eลŸik iรงinde tutacak ya da borรง vermekten kaรงฤฑnmak durumunda kalacak. ร–te yandan kurum, KOBฤฐ’ler, tercih edilen sektรถrler ve ihracata yรถnelik finansman gibi bazฤฑ iลŸlemlerin zorunlu karลŸฤฑlฤฑktan muaf tutulabileceฤŸini de ekledi.

Zorunlu karลŸฤฑlฤฑklarฤฑn kฤฑsฤฑtlฤฑ varlฤฑklarla ilgili olduฤŸuna dikkat รงeken Fitch Ratings, dรผzenlemenin likidite profillerini รถnemli รถlรงรผde etkilememesi gerektiฤŸini ve finansman gereksinimleri รผzerindeki etkinin, daha yavaลŸ bรผyรผme ve daha yรผksek rezerv gereksinimlerinin birleลŸik etkisine baฤŸlฤฑ olacaฤŸฤฑnฤฑn altฤฑnฤฑ รงizdi.

Raporda Tรผrk faktoring sektรถrรผnรผn, รงok yรผksek enflasyon ve kredi talebini yansฤฑtan, 2022โ€™nin ilk dokuz ayฤฑndaki hฤฑzlฤฑ alacak bรผyรผmesi (yฤฑllฤฑklaลŸtฤฑrฤฑlmฤฑลŸ yรผzde 54) ve gรผรงlรผ bir nominal kรขrlฤฑlฤฑk (ortalama aktiflerin yฤฑllฤฑk ortalama getirisi: yรผzde 5,5) yaลŸadฤฑฤŸฤฑ belirtildi. Yรถnetmelik duyurulmadan รถnce Fitch, sektรถr bรผyรผmesinin 2023’te yaklaลŸฤฑk yรผzde 25’e dรผลŸeceฤŸini รถngรถrdรผฤŸรผnรผ ancak dรผzenleme sonrasฤฑ bรผyรผmenin bundan รถnemli รถlรงรผde daha dรผลŸรผk olmasฤฑnฤฑ beklediฤŸini vurguladฤฑ.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.458746.48940.02%
EURO 53.114153.1810.01%
JAPON YENฤฐ 3.4693.48-0.03%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.426657.4874-0.01%
STERLฤฐN 61.576261.66010.01%
ร‡ฤฐN YUANI 6.85456.85810.01%
RUS RUBLESฤฐ 0.62220.6230.53%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 64054.93 0.8393%
Ethereum 1723.07 0.6099%
Tether USDt 1.00 0.0516%
BNB 588.50 0.406%
Solana 71.84 -1.2755%
USDC 1.00 0.0008%
XRP 1.12 -0.5156%
Dogecoin 0.08 -0.8526%
Toncoin 1.69 2.7149%
Cardano 0.16 -0.2924%
Shiba Inu 0.00 -0.7568%
Avalanche 6.19 0.6439%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam