FT: Türkiye Avrupa'yı vurabilir

FT: Türkiye Avrupa'yı vurabilir

Ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye'nin de dahil olduğu yükselen piyasalardaki döviz hareketleri Avrupa'yı vurabilir uyarısında bulundu

A+A-

Türkiye dahil olmak üzere yükselen piyasalarda yaşanan çalkantılar, Batı’da ciddi kaygı yaratıyor. Financial Times gazetesi, bu endişeleri, yayımladığı çeşitli analizlerde irdelerken “Yükselen piyasalardaki döviz kargaşası, Avrupa’yı da vurabilir” uyarılarını da yansıtıyor. Aralarında Türkiye’nin de yer aldığı “Kırılgan Sekizler”in kendilerini kurtarmaları, merkez bankalarının da politikalarını koordine etmeleri isteniyor.

Ekonomi gazetesi Financial Times’e bir mektup gönderen Washington’daki düşünce kuruluşlarından American Enterprise İnstitute’den kıdemli yükselen piyasalar uzmanı Desmond Lachman “Yükselen piyasalardaki döviz kargaşası Avrupa’yı da vurabilir” uyarısını yaptı.

TL baskı altında

Bu yılın başlarından bu yana ABD’nin merkez bankası FED tahvil alımlarını azaltırken “Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye’nin para birimlerinin oldukça büyük bir baskı altına girdiklerine” işaret eden Lachman, yükselen piyasalardan sermaye çıkışlarına işaret ederek “bu baskının sürmesini beklemek için her türlü neden olduğunu” yazdı.
Lachman, yükselen piyasalarda döviz türbülansı sürüp ve büyüme azalması durumunda dikkatlerin Avrupa’nın periferindeki borç dinamiklerine odaklanabileceğini, bunun sonucunda da Avrupa’nın büyüme olanakları için kasvetli bir hava oluşabileceğini düşünüyor.

Kırılganların sayısı artabilir

İngiliz gazetesi’nin “’Kırılgan Sekizler’ kendilerini kurtarmalı” başlığı ile yer verdiği bir analizde de Türkiye’nin de dahil edildiği “Kırılgan Beşler” kırılgan olmayı sürdürürken bu gruba Arjantin, Rusya ve Şili eklenerek kırılganların sayısının sekize çıktığı savunuluyor ve “Artık ‘Kırılgan Sekizler’imiz var ve bu sayı daha çok büyüyebilir” deniliyor.
Bunun ardından da “Bu ülkelerin arasında birçok farklılık var ancak ortak bir yönü de var. Bu da kötüleşen ödemeler dengesi pozisyonlarını iyileştirme gereği” diye savunulan analizde bu ülkelerin “siyasi sistemlerinin gerekli politika ayarlamalarını gerçekleştirme kabiliyetlerine ilişkin kuşkuların bulunuyor” görüşü yansıtılıyor.

Yeni fırtınalar olası

Financial Times ayrıca William Rhodes Global Advisors Başkanı William Rhodes’in olup bitenlerin karşısında merkez bankalarının politikalarını koordine etmeleri gereğini vurgulayan bir makalesini de yayımladı.
William Rhodes, “Şimdi yeni fırtınalar olası. Finansal piyasalarda yaşanan, Arjantin, Türkiye, Hindistan ve Güney Afrika’daki merkez bankalarının eylemleriyle tetiklenen ancak faiz oranlarındaki eğilimlere ilişkin daha geniş kaygıları yansıtan son gelişmeler, sadece gelebileceklerin habercisi” diye yazıyor,


“Olağanüstü oynak ve bozucu finansal akımların yaşanacağı uzun bir dönem riskinin arttığını” düşünen Rhodes, kayda değer bir ekonomik büyümeyi yeniden tesis etmek ve sürdürmek için işbirliği politikalarının geliştirilmesi gereğine dikkat çekerken bu çabaya merkez bankalarının öncülük etmesini istiyor. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.