Futbolun 3 büyüğü borç batağında

Futbolun 3 büyüğü borç batağında

Türk futbolunun 3 büyük kulübünün artan transfer harcamaları, finansman giderlerini gelirlerinin karşılayamaması nedeniyle borç batağında

A+A-

Türk futbolunun 3 büyük kulübünün toplam varlıkları toplam yükümlülüklerini karşılayamıyor. Yani kulüpler borç batağında. Destek Menkul tarafından hazırlanan rapora göre bunun nedeni gelirlerin giderlerdeki artışı karşılayamaması.

Rapora göre Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray 2013-2014 mali yılını zararla kapadı. Galatasaray'ın zararı 113 milyon TL, Fenerbahçe'nin 122 milyon TL, Beşiktaş'ın ise 143 milyon TL olarak gerçekleşti. Zararın başlıca sebepleri ise artan transfer harcamaları, finansman giderleri, bilet ve forma satışlarının beklentileri karşılamaması ve sponsorluk-reklam gelirlerinin yetersizliği olarak sıralanabilir.

Geride bıraktığımız 2013-2014 sezonunun gelir şampiyonu 362 milyon TL ile Galatasaray. Galatasaray'ı 309 milyon TL ile Fenerbahçe ve 142 milyon TL ile Beşiktaş izliyor. Galatasaray'ın gelirdeki liderliğinin belirleyicisi yaklaşık 58 milyon TL'lik Şampiyonlar Ligi gelirleri. UEFA geliri bulunmayan Fenerbahçe 2013-2014 Süper Lig sezonunu şampiyon bitirmesine karşın gelir anlamında şampiyonluğu Galatasaray'a kaptırmış durumda.

Borçlar konusunda da lider Galatasaray. Galatasaray'ın 711 milyon TL, Fenerbahçe'nin 586 milyon TL ve Beşiktaş'ın 468 milyon TL tutarında toplam borcu bulunuyor. Şirketlerin toplam varlıkları toplam borçları karşılamada yetersiz kalırken, Galatasaray'ın kısa vadeli varlıklarının kısa vadeli borçları karşılama oranı Fenerbahçe ve Beşiktaş'a nazaran daha az "olumsuz" bir seviyede denebilir. Bir yıl öncesine kadar varlıkları borçlarını karşılayabilen tek şirket Fenerbahçe iken, son bir yıldaki olumsuz gelişmeler nedeniyle bu tablo negatif yönde değişti. Borç bakımından durumu en kritik olan şirket ise Beşiktaş. Beşiktaş'ın borçları varlıklarının yaklaşık 4 katı.

2013-2014 sezonunda sporculara en çok para ödeyen takım Galatasaray oldu. Galatasaray futbolculara 220 milyon TL ücret öderken, Fenerbahçe 194 milyon TL, Beşiktaş ise 132 milyon TL ödedi. Futbolda transfer sezonunun ilk ayağının sona ermesine günler kala transferde ortaya çıkan tablo ise şirketlerin transfer harcamalarında frene bastığını gösteriyor.

Bir önceki sezonda 40 milyon EUR harcama yapan Galatasaray'ın Trabzonspor'dan transfer ettiği Olcay Adın için ödeyeceği 4 milyon EUR aynı zamanda şirketin toplam transfer harcamasını oluşturuyor. Kadrosuna sadece Diego'yu katan Fenerbahçe ise bu transfer için bonservis ücreti ödemedi. Salih Uçan'ı 4.7 milyon Euro'ya, Miroslav Stoch'u da 1 milyon EUR'ya kiraya veren Fenerbahçe 5.7 milyon EUR gelir elde etti. Beşiktaş ise 3 kulüp içerisinde bu sezon en pahalı transferlere imza atan şirket oldu.

Beşiktaş'ın en pahalı transferi olan Demba Ba için Chelsea kulübüne 6 milyon EUR ödenecek. Gökhan Töre için de anlaşmaya varan Beşiktaş, oyuncunun lisansını elinde bulunduran Rubin Kazan kulübüne 4.5 milyon EUR ödeyecek. Daha önce Beşiktaş'ta kiralık olarak oynayan Motta'nın da transferini bitiren Beşiktaş, futbolcunun eski kulübü Corinthians'a 1.1 milyon EUR ödemek üzere anlaştı.

Fenerbahçe'nin geçtiğimiz sezon Avrupa Kupalarına katılamaması şirketi mali açından olumsuz etkiledi. 2012-2013 sezonunda şirketin UEFA gelirleri 11 milyon EUR idi. Bu tutar önümüzdeki sezon da kupalara katılamayacak olan Fenerbahçe için bir zarar niteliğinde. Bu yıl Şampiyonlar Ligi için mücadele verecek olan Galatasaray'ın ise geçtiğimiz sezon elde ettiği gelir 25 milyon EUR. Ligi ikinci tamamlayarak Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılacak olan Galatasaray doğrudan katılım ücreti ve pazarlama payı ile birlikte yaklaşık 15 milyon EUR'yu kasasına koymuş durumda. Beşiktaş Arsenal ile oynayacağı play off maçları için 2.1 milyon EUR alacak. Arsenal'i eleyip gruplara kalması halinde ise 8.6 milyon EUR'yu kasasına koyacak. Takımlar ayrıca kazandıkları her maç için 1 milyon EUR ve berabere kalınan maçlar için 500 bin EUR para ödülü alacak. Beşiktaş ve Galatasaray için Şampiyonlar liginin ekonomik değeri 15-25 milyon EUR civarında. Şirketlerin borç durumunu da göz önüne aldığımızda bu tutarların mali tablolara gelir olarak yansıması hayati önem taşıyor.

Yapılan transferlerin ve Avrupa'daki sonuçların mali tablolara nasıl yansıyacağını şimdiden tahmin etmek güç. Ancak, yukarıda rakamlarla da ortaya koyduğumuz üzere futbol kulüplerinin finansal durumlarının her geçen gün daha da kötüye gittiği su götürmez bir gerçek. "
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.