G20 Liderler Zirvesi’nin “Gฤฑda ve Enerji Gรผvenliฤi” oturumu, gฤฑda krizi alarmฤฑna sahne oldu.
G20 Liderler Zirvesi’nin “Gฤฑda ve Enerji Gรผvenliฤi” oturumunda, ฤฐtalya Baลbakanฤฑ Giorgia Meloni, Ukrayna’dan yapฤฑlan tahฤฑl ihracatฤฑnฤฑn hayati รถnem taลฤฑdฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, tahฤฑl anlaลmasฤฑnฤฑn devam etmesi iรงin uluslararasฤฑ toplumun รงabalarฤฑnฤฑ desteklediklerini bildirdi. Hindistan Baลbakanฤฑ Narendra Modi ise dรผnya genelinde sekteye uฤrayan gรผbre ve tahฤฑl tedarikinin devam etmesi konusunda dรผnya liderlerine รงaฤrฤฑda bulundu.
Meloni: Tahฤฑl ihracatฤฑ hayati รถnem taลฤฑyor
ฤฐtalya Baลbakanฤฑ Giorgia Meloni, Ukrayna’dan yapฤฑlan tahฤฑl ihracatฤฑnฤฑn hayati รถnem taลฤฑdฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, tahฤฑl anlaลmasฤฑnฤฑn devam etmesi iรงin uluslararasฤฑ toplumun รงabalarฤฑnฤฑ desteklediklerini bildirdi.
enerji ve gรผvenlik konulu oturumunda konuลan Baลbakan Meloni, “Ukrayna’daki savaล, kรผresel enerji krizini aฤฤฑrlaลtฤฑrdฤฑ. Ama nihayetinde milenyumun baลฤฑndan bu yana enerji politikalarฤฑnda ve รผretici ile tรผketici รผlkeler arasฤฑndaki iliลkilerde yapฤฑlan pek รงok hatayฤฑ da belirginleลtirdi” dedi.
Gฤฑda konusunun ana รถncelikleri olmasฤฑ gerektiฤini vurgulayan Baลbakan Meloni, ฤฐtalya olarak gฤฑda ihtiyacฤฑnฤฑ karลฤฑlamak iรงin ithalata baฤlฤฑ olan Kuzey Afrika’ya dair gรผรงlรผ endiลeler taลฤฑdฤฑklarฤฑnฤฑ ifade etti.
Meloni, Ukrayna’daki tahฤฑlฤฑn dรผnya pazarlarฤฑna ulaลmasฤฑnฤฑ saฤlayan tahฤฑl anlaลmasฤฑna da deฤinerek, “Ukrayna’dan yapฤฑlan tahฤฑl ihracatฤฑ hayati รถnem taลฤฑyor. ฤฐtalya da Boฤaz’dan buฤday geรงiลinin devam etmesi iรงin uluslararasฤฑ toplumun รงabalarฤฑnฤฑ destekliyor” ifadelerini kullandฤฑ.
Hindistan’dan sรผrdรผrรผlebilirlik รงaฤrฤฑsฤฑ
Hindistan Baลbakanฤฑ Narendra Modi, iklim deฤiลikliฤi, Kovid-19 salgฤฑnฤฑ, Ukrayna’daki geliลmeler nedeniyle dรผnya genelinde sekteye uฤrayan gรผbre ve tahฤฑl tedarikinin devam etmesi konusunda dรผnya liderlerine รงaฤrฤฑda bulundu.
ANI News’in haberine gรถre, Endonezya’daki G20 Zirvesi kapsamฤฑnda dรผzenlenen Gฤฑda ve Enerji Gรผvenliฤi oturumunda konuลan Modi, son dรถnemde dรผnya genelinde yaลanan geliลmelerin kรผresel tedarik zincirine zarar verdiฤine dikkati รงekerek, “ฤฐklim deฤiลikliฤi, Kovid-19 salgฤฑnฤฑ, Ukrayna’daki geliลmeler ve bunlarla iliลkili kรผresel sorunlarฤฑn รผst รผste gelmesi dรผnya genelinde kargaลaya yol aรงtฤฑ. Kรผresel tedarik zincirleri harabeye dรถndรผ” dedi.
Enerji piyasasฤฑnda istikrar saฤlanmalฤฑ
รte yandan, kรผresel enerji arzฤฑna iliลkin deฤerlendirmelerde bulunan Modi, “Dรผnyanฤฑn en hฤฑzlฤฑ bรผyรผyen ekonomisine sahip olduฤumuz iรงin Hindistan’ฤฑn enerji gรผvenliฤi, kรผresel bรผyรผmede de รถnemli. Enerji arzฤฑna iliลkin herhangi bir kฤฑsฤฑtlamadan kaรงฤฑnฤฑlmalฤฑ ve enerji piyasasฤฑnda istikrar saฤlanmalฤฑdฤฑr” diye konuลtu.
Modi ayrฤฑca, รผlkesinin 2023’te G20 Zirvesi’ne ev sahipliฤi yapacaฤฤฑnฤฑ belirtti.







