G7 ülkeleri Rusya'nın mal varlıklarına el koyma konusunda anlaşamadı

G7 ülkeleri Rusya'nın mal varlıklarına el koyma konusunda anlaşamadı

G7 Finans Toplantısı Rus Varlıklarına El Konulması Konusunda Bölündü

A+A-

G7 ülkeleri finans yetkilileri toplantısında Rus varlıklarına el konulması önerisi önemli görüş ayrılıklarına yol açtı. 

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'in dondurulmuş Rus varlıklarının 300 milyar dolarlık kısmının paraya çevrilmesi fikrine karşı çıktı. Le Maire, uluslararası hukukun bu tür bir eylemi desteklemediğini ve G7 ülkeleri arasında önemli görüş ayrılıkları olduğunu vurguladı.

Le Maire, Fransa'nın bu konuda daha fazla müzakere ve fikir birliği oluşturulmasını savunduğunu ve 20 büyük ekonomi grubunun (G20) tüm üyelerinin desteğini almadan ilerlemenin mümkün olmadığını belirtti.

Yellen'in Görüşü

Yellen ise Salı günü yaptığı açıklamada, uluslararası hukukun "karşı önlemler teorisi" kapsamında Rus varlıklarından değer elde etmenin meşruiyetini savundu. Rusya ile devam eden çatışmasında Ukrayna'ya yardım etme zorunluluğuna dikkat çekti.

Kanada Maliye Bakanı Chrystia Freeland, Yellen'in bakış açısıyla aynı doğrultuda, Ukrayna'ya yardım için dondurulmuş Rus varlıklarına el konulmasının aciliyetini yineledi.

Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner ise dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilecek gelirin Ukrayna'yı desteklemek için kullanılmasını önerdi.

 

İlgili Haberler