Galata Menkul Değerler günlük bülten

Galata Menkul Değerler günlük bülten

Galata Menkul Değerler: Endeksin güne pozitif başlanması başlarsa rekor seviye olan 8013 kritik olacak. Bu tarafta da, 8013'ün üzerine yerleşme durumunda; teknik olarak yukarı yönlü hareketlerin devamı beklenebilir Dirençler: 8013/ - Destekler:7735/7576.

A+A-

Dün, Zafer Bayramı nedeniyle tatil olan Borsa İstanbul'da, önceki işlem gününde; %0,44 oranındaki azalışla 7907 puandan kapanış gerçekleşmişti. Toplam işlem hacmi 146.6 Milyar Lira seviyesinde oldu. 37 hissede yükseliş görülürken, 63 hisse değer kaybına uğradı. ISCTRGUBRF ve KCHOL hisseleri endekse en yüksek pozitif etkiyi yaparken, THYAO, TUPRS ve SISE hisseleri ise negatif tarafta yer aldı.

BİST'e sektörel olarak baktığımızda; %2,9'luk azalış ile en çok düşenler arasında Ulaştırma endeksi başı çekerken, bu endeksi %2,3 oranındaki azalış ile Sigorta endeksi takip etti. Salı günü açıklanan TÜİK verilerine göre, Ağustos ayı Ekonomik Güven Endeksi; Temmuz ayındaki 99,3'ten 94,1'e geriledi ve son bir yılın en düşük seviyesine geldi. Temmuz ayı Dış Ticaret Dengesi; 12,22 Milyar Dolar açık verdi.

ABD'de, dün ADP Enstitüsü tarafından açıklanan Ağustos ayına ilişkin Özel Sektör Tarım Dışı İstihdam Raporu takip edildi. Veri, 177 Bin kişi artarak; 195 Binlik piyasa beklentisinin gerisinde geldi. Yılın ikinci çeyreğine ait ikinci hesaplama GSYİH verisi; %2,4 oranındaki öncü data ve aynı orandaki piyasa beklentisinin gerisinde kalarak, %2,1 oranında gerçekleşti. İkinci çeyreğe ait Çekirdek PCE datası da; %3,80'lik öncü datadan %3,70'e aşağı yönlü revize edildi. Zayıflayan veriler sonrasında, FED’in  Eylül ayındaki FOMC toplantılarında faizleri sabit bırakma ihtimali artarken; bu bağlamda risk alma iştahı da artış gösterdi.

Günün sonunda; Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri pozitif kapanış gerçekleştirdi. Euro Bölgesi'nde, dün açıklanan Ağustos ayına ilişkin Tüketici Güven Endeksi; öncü verilere paralel gelirken, Sanayi Güveni ise; bir önceki aydaki -9,3'ten -10,3 seviyesine geriledi. Almanya'da takip edilen Ağustos ayı Tüketici Güven Endeksi öncü verisi; %0,3 oranında artarken, yıllık bazda ise;%6,2'den %6,1'e geriledi. Avrupa piyasalarında; Dax endeksi günü negatif noktaladı. Bu sabah itibariyle, Asya borsalarında; Nikkei pozitif ilerlerken, Şangay endeksinde negatif seyir hakim. Japonya'da açıklanan Temmuz ayı Sanayi Üretimi; %2,0 oranında azalırken, Perakende Satışlar; %5,6'dan %6,8'e yükseldi. Çin'de ise, Ağustos ayı İmalat PMI verisi; 49,3 seviyesinden 49,7'ye yükselirken, İmalat Dışı PMI verisi; 51,5'den 51,0 seviyesine geriledi.

Ekonomik takvimde bugün, ABD'de; Temmuz ayına ait Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) verileri ve haftalık olarak açıklanan İşsizlik Maaşı Başvuruları takip edilecek. Euro Bölgesi'nde; Ağustos ayı Enflasyon dataları öne çıkarken, ECB'nin Temmuz ayına ilişkin Para Politikası Toplantı Tutanakları da yayımlanacak. İç tarafta ise; yılın ikinci çeyreğine ait GSYİH büyüme verileri önem arz etmekte. Ayrıca, TCMB ve BDDK'nın haftalık olarak duyurduğu para ve banka İstatistiklerini de izleyeceğiz. Küresel vadeli endekslerde sabah saatlerinde; ABD piyasalarında pozitif seyir hakim, Avrupa piyasaları ise karışık ilerlemektedir. Borsa İstanbul'un, bugünkü işlem gününe yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Borsada kritik gün

BİST100 endeksinde, son işlem gününde 8013 seviyesi ile yeni bir gün içi rekor kırılmasına karşın; günün kapanışı 7907 seviyesinden negatif oldu. Son 8 işlem gününün en düşük hacminin de görüldüğü endekste, yeni güne satıcılı başlanması halinde; şuan için 7735 seviyesine denk gelen 9 günlük üssel hareketli ortalama seviyesi ilk etapta kritik olacak. Buranın kırılması durumunda; endeksteki satış baskısı derinleşebilir. Öte taraftan, yeni güne pozitif başlanması durumunda ise; rekor seviye olan 8013 kritik olacak. Bu tarafta da, 8013'ün üzerine yerleşme durumunda; teknik olarak yukarı yönlü hareketlerin devamı beklenebilir.

Dirençler: 8013/ - Destekler: 7735/7576