Garanti BBVA Yatırım: S&P 500'de teknoloji şirketleri öne çıkabilir

Garanti BBVA Yatırım: S&P 500'de teknoloji şirketleri öne çıkabilir

Garanti BBVA Yatırım, uluslararası piyasalar bültenine göre S&P 500'de son haftalarda zayıf kalan yüksek piyasa değerine sahip teknoloji şirketleri öne çıkabilir.

A+A-

Garanti BBVA Yatırım -Uluslararası Piyasalar 2 Ekim 2023

Geçtiğimiz Hafta

Hafta başında artan petrol fiyatları ve ABD hükümetinin kapanabileceğine ilişkin kaygılar piyasalarda risk iştahını negatif etkiledi. ABD 10 yıllıkları hafta içerisinde %4.6'nın üzerinde zirve yaptı.

Haftanın ikinci bölümünde ise ABD ve Avrupa'dan gelen enflasyon verileri tahvil getirilerindeki yükselişin sorgulanmasını sağladı. ABD'de çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi Ağustos ayında yıllık bazda %3.9, aylık bazda ise %0.1 (beklenti %0.2) olarak açıklandı. Yıllık bazdan %3.9'luk artış son iki yılın en düşük seviyesi anlamına geliyor. Avrupa'da ise enflasyon %4.3 (%5.2 önceki) ile son 2 yılın en düşük seviyesinde ve beklentilerin altında duyuruldu.

Cumartesi günü ABD'de Temsilciler Meclisi hükümetin kapanmasını 45 gün boyunca önleyecek bütçe tasarısını onayladı, tasarı Biden tarafından imzalandı. Bu sabah vadeli piyasalar gelişmeye pozitif tepki veriyor ve alıcılı bir seans açılışına işaret ediyor.

Bu Hafta

Bu hafta piyasanın ana gündem maddesi Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi olacak. İyi veri kötü veri olmaya devam ediyor; beklentileri (beklenti:165 bin, önceki 187 bin) aşacak olası bir veri piyasa negatif kabul edebilir. Veriyle paralel olarak açıklanacak ortalama saatlik kazançlar da piyasaların takibinde olacak.

Diğer önemli makro veri açıklamaları arasında; bugün PMI verileri ve ISM imalat endeksi, yarın JOLTS açık iş pozisyonları verisi, Çarşamba ADP özel sektör istihdamı, fabrika siparişleri ve ISM hizmet endeksi, Perşembe ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları yer alıyor.

Bugün Fed Başkanı Powell ve Philadelphia Fed Başkanı Harker konuşacak. Hafta boyunca toplam 11 Fed üyesi farklı etkinliklerde konuşma yapacak. Başta Powell olmak üzere Fed üyelerinin faiz ve enflasyona ilişkin yorumları piyasalarda oynaklığı artırabilir.

Strateji

Geçtiğimiz 4 haftada S&P 500 için aşağıdaki değerlendirmeyi yapmıştık. Orta vadede S&P 500'de 4600 bölgesinden başlayan satışın 4180-4200 bölgesine devam etmesi; bu bölgenin hem %38.2 Fibonacci seviyesi olması hem 200 günlük ortalamaya yakınlaşması hem de likidite bölgesi olması nedeniyle oldukça sağlıklı bir düzeltme olarak değerlendirilebilir.

Geçtiğimiz hafta beklediğimiz bölgelere gerileyen S&P 500'de tam trend desteğinden tepki izledik. Bu hafta getirilerin gidişatına ve tarım dışı istihdam verisinin gücüne bağlı olarak önce 4344, ardından 4400 dirençlerine tepki hareketi görülebilir. Bu tepki hareketinde son haftalarda zayıf kalan yüksek piyasa değerine sahip teknoloji şirketleri öne çıkabilir.

Şu an için 4400'ün üzerinde fiyatlamayı getirebilecek bir katalizör görmediğimiz için, bu bölgelere olası alımlar kısa vadede satış fırsatı olarak değerlendirilebilir. Aşağıda 4180 bölgesini majör bir destek olarak takip etmeye devam ediyoruz. Bu desteğin kırıldığı ve 200 günlük ortalamanın altında fiyatlamanın gerçekleştiği olası bir senaryoda teknik satıcılar piyasayı daha da baskılayabilir.

Son olarak S&P 500'ün 1990'dan bu yana 4. çeyrek kapanışlarının %82'sinde pozitif performans sergilediğini ve ortalama yüzde %5 getiri sağladığını hatırlatmak isteriz.

Özet

ABD'de hükümetin kapanması riski ve artan petrol fiyatları nedeniyle piyasalar geçtiğimiz hafta düşüş eğilimindeydi.

Haftanın ikinci bölümünde açıklanan enflasyon verileri tahvil getirilerindeki yükselişi sorgulamasına rağmen, piyasalarda toparlanma gözlendi.

Bu hafta piyasanın ana gündem maddesi Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi olacak. Beklentilerin üzerinde açıklanacak bir verinin piyasalarda oynaklığı artırabileceği öngörülüyor.

S&P 500 için orta vadeli trendin düşüş yönlü olduğu değerlendiriliyor. Şu an için 4180 bölgesi güçlü bir destek olarak takip ediliyor.

4400 bölgesinin üzerinde fiyatlama için tarım dışı istihdam verisinin güçlü gelmesi ve Fed'in faiz artışına ilişkin mesajlarının yumuşa

İlgili Haberler