Gazprom Avrupa'ya doğal gaz ihracatını artırdı

Gazprom Avrupa'ya doğal gaz ihracatını artırdı

Gazprom, 2013'ün ilk dokuz ayında Avrupa'ya yönelik doğal gaz tedarikini yüzde 15,6 oranında artırdı

A+A-

Gazprom'un 2013 yılında 2012 yılına göre yüzde 17 artışla 162,7 milyar metreküp doğal gaz ihracatı yaptığı bildirildi.

Gazprom, 2013 Üçüncü Çeyrek Finansal Sonuçlarını açıkladı. 2013 yılı için 160 milyar metreküp düzeyindeki piyasa beklentileri ve 2008 yılındaki 158 milyar metreküplük rekor ihracatın aşıldığı kaydedilen açıklamada, şirketin 2012 yılına nazaran geçen yıl yüzde 17 artışla 162,7 milyar metreküp doğal gaz ihracatı yaptığı belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Avrupa menşeli büyük tedarikçilerin aksine Gazprom, 2013 yılının dokuz ayında Avrupa'ya yönelik doğal gaz tedarikini yüzde 15,6 oranında artırmıştır. Ana faaliyet alanlarındaki büyüme ve çeşitlendirme ile Çin ile yakında imzalanacak doğal gaz anlaşması sayesinde geleceğe yönelik beklentiler olumlu çizgidedir. 2013 yılı üçüncü çeyreğinde elde edilen sonuçlar son derece olumludur. Piyasa analistlerinin beklentilerini aşan sonuçlar, Rus doğal gazına yönelik uzun vadeli talebin artarak sürdüğünü ortaya koymanın yanı sıra, Gazprom’un petrol, elektrik ve enerji ticareti alanları da dahil olmak üzere gelir kaynaklarını çeşitlendirdiğinin de bir göstergesidir."

Açıklamada, 30 Eylül 2013 tarihi itibarıyla 9 aylık net gelirin bir önceki yıla göre yüzde 4 artışla 25,26 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği, toplam satışların yüzde 13 artışla 110,9 milyar dolar seviyesine çıktığı kaydedildi.

Öte yandan şirketin CEO'su Aleksey Miller'ın üst düzey müzakereler için dün Beijing'e gittiği, bu ziyaretin ardından Çin ile çok yakında bir anlaşma sağlanmasının beklendiği de ifade edildi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.