Gazze'de 3 günlük ateşkes

Gazze'de 3 günlük ateşkes

İsrail ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinli militan gruplar bu sabah başlamak üzere üç gün süreyle insani amaçlı ateşkesi kabul ettiler.

A+A-

İsrail ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinli militan gruplar bu sabah başlamak üzere üç gün süreyle insani amaçlı ateşkesi kabul ettiler.

Her iki tarafın müzakerecileri de daha uzun vadeli bir çözümü görüşmek üzere Mısır'ın başkenti Kahire'ye gidecekler.

Üç haftayı aşkın süren çatışmalar, bu sabah 0800 itibariyle durmuş oldu.

Türkiye, bu ateşkesin Katar'la birlikte geçen hafta ABD'nin koordinasyonunda yürüttükleri ortak çabaların "bir ölçüde doğrudan bir sonucu olarak ortaya çıktığını" belirterek, bu sürece katkıda bulunmuş olmaktan memnuniyet duyduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Taraflar arasında müzakere edilmiş, sürdürülebilir bir ateşkes için çalışma ve bu amaçla BM, ABD, Mısır ve diğer uluslararası ortaklarla işbirliğini sürdürme taahhüdümüzü yineliyoruz" denildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da gece yarısı Twitter'da son üç gündür yoğunlaşarak süren ateşkes çabalarının sonuca ulaştığını ifade ederek, "Ateşkesin sürekli olması ve akan kanın durması için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Bakanlık açıklamasında, Türkiye'nin, güçlü biçimde desteklediği bu sürecin en kısa zamanda, masum Filistinli sivillerin had safhada ihtiyaç duyduğu, sürdürülebilir bir ateşkesle sonuçlanmasını temenni ettiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"ABD yönetiminin oynadığı önemli rolü memnuniyet ve takdirle karşılıyor, Mısır'ın sürece ev sahibi olmak suretiyle sağladığı kolaylaştırıcı katkıyı takdir ediyoruz."

Ankara, İsrail'i, masum insanların hayatlarını ve mülklerini koruyacak, bölgeye acil insani yardım ulaştırılmasına imkan sağlayacak sürdürülebilir bir muhtemel ateşkes mutabakatına uymaya da çağırdı.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun makamından bir yetkili, İsrail'in Birleşmiş Milletler'den gelen ateşkes önerisini kabul ettiğini açıkladı.

Hamas grubu adına konuşan bir sözcü de Filistinli militan grupların ateşkese uyacaklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry tarafında yapılan ortak yazılı açıklamaya göre İsrail ve Filistinli heyetler de Kahire'ye gidecekler ve daha kalıcı bir ateşkes için ayrı ayrı toplanarak görüşmeler sürdürecekler.

Açıklamaya göre, ateşkes süresince tarafların silahlı güçleri bulundukları konumu muhafaza edecek.

Filistin heyetinde Hamas ve Batı'nın desteklediği el Fetih ve İslami Cihad gruplarının yanı sıra bazı daha küçük fraksiyonlar da yer alacak.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.