Gelecek hafta piyasaları neler bekliyor?

Gelecek hafta piyasaları neler bekliyor?

Küresel piyasalar, geçen hafta açıklanan makroekonomik verilerin enflasyon endişelerini desteklemesiyle negatif bir seyir izlerken, gelecek hafta dünya genelinde yoğun veri gündemi yatırımcıların odağında olmayı sürdürecek.

A+A-

ABD'de açıklanan verilerde enflasyon riskinin güçlenmeye devam etmesi piyasalarda risk iştahını düşürdü. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in, 75 baz puanlık daha faiz artışına gideceğine kesin gözüyle bakılırken, söz konusu artırımların mart, mayıs ve haziran ayındaki toplantılarda 25'er baz puan şeklinde yapılacağı öngörülüyor.

Güçlenen enflasyon endişeleriyle ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi 3,98'le Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, resesyon fiyatlamaları güç kaybetmeye devam ediyor.

Fed'in 75 baz puanlık daha faiz artışı yapacağına yönelik beklentilerin güçlenmesiyle dolar endeksi de yükseliş eğilimini hızlandırırken, geçen hafta yüzde 1,3 yükselen dolar endeksi haftayı 105,2'yle 21 Kasım haftasından bu yana en yüksek seviyede tamamladı.

Altın ve gümüşün ons fiyatı söz konusu gelişmelerle geçen hafta sırasıyla 1,7 ve 4,6 değer kaybederken, Brent petrolün varil fiyatı sınırlı da olsa yükselerek yüzde 0,2 artışla 82,9 dolara çıktı.

Hafta içinde açıklanan Fed'in son toplantısına ait tutanaklar, neredeyse tüm Fed yetkililerinin faiz oranının 25 baz puan artırılmasında hemfikir olduğunu, birkaç yetkilinin ise 50 baz puanlık faiz artışını desteklediğini ortaya koydu.

Ülkede açıklanan makroekonomik verilere göre, 2022 4. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) yıllıklandırılmış olarak yüzde 2,7 arttı. Söz konusu dönemde aşağı yönlü revize edilen GSYH verisi, yüzde 2,9 olan beklentilerin altında kaldı.

Buna karşın, ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 18 Şubat ile biten haftada 192 bine geriledi.

Ülkede yeni konut satışları, ocakta aylık yüzde 7,2 artışla 670 bine çıkarak Mart 2022'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, ikinci el konut satışları, ocakta aylık bazda yüzde 0,7 azalarak 2010'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

ABD'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ise ocakta 47,8 değerini alarak beklentilerin üzerinde artmasına karşın daralmanın sürdüğünü gösterdi.

ABD'de pay piyasaları geçen hafta enflasyon endişelerine paralel negatif bir seyir izlerken, gelecek hafta yoğun veri gündemi yatırımcıların odağına yerleşti.

ABD'de verilerden alınan karışık sinyaller gözleri Fed yetkililerine çevirirken, hafta boyunca sözle yönlendirmede bulunan üyeler enflasyonla mücadelenin kazanılması için daha gidilecek çok yolun olduğunu vurguladı.

Yurt içine baktığımızda ise, geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 8,50'ye çekerken, bankadan yapılan duyuruda "Kurul, bu ölçülü indirim sonrası para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşündedir." ifadelerine yer verildi.

Cuma günü, Borsa İstanbul 100 endeksi yüzde 0,63 yükselişle 5 bin 58 puandan kapanırken; analistler, BIST 100 endeksinde teknik açıdan 5 bin 50 ve 5 bin seviyelerinin destek, 5 bin 100 ve 5 bin 150 puanın ise direnç olarak öne çıkabileceğini söyledi.

Küresel piyasalarda 27 Şubat ile başlayan veri takviminde PMI verileri, ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Euro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi öne çıkacak.

ABD’de pazartesi günü, dayanıklı mal siparişleri, bekleyen konut satışları ve Dallas Fed imalat aktivite endeksi, salı toptan stoklar, Richmond Fed sanayi endeksi ve tüketici güven endeksi, çarşamba imalat sanayi PMI, inşaat harcamaları ve ISM imalat sanayi PMI, perşembe haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve cuma hizmet sektörü PMI verileri takip edilecek.

Euro Bölgesi'nde ise, pazartesi günü tüketici güven endeksi, çarşamba Almanya'da nihai TÜFE ve işsizlik oranı, perşembe Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı ve cuma bölge genlinde hizmet sektörü PMI ile Euro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) takip edilecek.

27 Şubat ile başlayan haftanın veri takviminde salı Japonya'da sanayi üretimi, çarşamba Çin'de imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI ve cuma Japonya'da Tokyo TÜFE ile işsizlik verileri takip edilecek.

Yurt içinde gelecek hafta gözler, salı günkü GSYH ve cuma günkü enflasyon verilerine çevrildi. AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, GSYH'nin geçen yılın 4. çeyreğinde yüzde 2,8 arttığını öngörüyor.

Gelecek hafta yurt içinde ayrıca pazartesi ekonomik güven endeksi ve dış ticaret dengesi, çarşamba imalat sanayi PMI ve perşembe TCMB'nin toplantı özeti takip edilecek.

İlgili Haberler