Gelişen piyasa araçları korkutuyor

Gelişen piyasa araçları korkutuyor

Gelişmekte olan piyasalarca ihraç edilen tahviller yatırımcıların endişe kaynağı haline gelmeye başladı

A+A-

Gelişmekte olan piyasalarca ihraç edilen tahviller yatırımcıların endişe kaynağı haline gelmeye başladı Brezilya'dan Çin ve Ukrayna'ya kadar pek çok gelişmiş ülkeden gelen temerrütler, bazı portföy yöneticilerinin gelişmekte olan piyasalardaki şirketler tarafından ihraç edilen tahvilerdeki yatırımlarını satmasına neden oluytor.

2009 yılından bu yana piyasalarda gelişmekte olan piyasalardaki şirketlerin tahvilleri dolar ve diğer önde gelen para birimlerinden oluşuyor ve 1.5 trilyon doların üzerinde bir miktarla ABD'nin dolaşımdaki yüksek getiirili tahvillerin miktarını aşmış durumda. Bu artış yatırımcıların yüksek getirili tahvillere olan açlığından yakıt alıyordu ve yatırımıcılar daha fazla risk alarak daha fazla kazanmak istiyordu. Bu süreç içinde piyasalar yıllık olarak yüzde 11.1 oranında getiri
elde ettiler.

Ancak fiyatlar geçtiğimiz yılın son yarısında (şirketlerin borç yükümlülüklerini yerine getirip getiremeyeceğine yönelik endişeler sonucunda) sert bir düşüş yaşadı. ABD dolarındaki güçlenme ve gelişen piyasalarda ekonomik büyümede yaşanan kayıplar bu endişelerin temel kaynağı oldu.

Yatırımcılar ABD piyasalarına geri dönmeye başladı ve Fed'in 2006 yılından bu yana ilk faiz artırımı kararı beklenmeye başladı. Bu faiz artırımının doların yükselişini hızlandırması bekleniyor.  

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.