GEN İlaç halka arz oluyor

GEN İlaç halka arz oluyor

Gong programının bu haftaki konuğu GEN İlaç A.Ş. YKB Abidin Gülmüş oldu.

A+A-

GEN İlaç halka arz oluyor. Gong programının bu haftaki konuğu GEN İlaç A.Ş. YKB Abidin Gülmüş oldu. Şirketimizi büyütmek en önemli hedefimiz diyen Gülmüş, “Global oyuncu olmayı kafaya koyduk” dedi. Gülmüş yatırımdan vazgeçmeyeceklerinin de altını çizdi.

Hakan Güldağ: GEN İlaç’ın yola çıkış hikayesi nedir?

Abidin Gülmüş: GEN’in 1998 yılında kuruldu. Yola çıktığımız arkadaşlarımızla hala yolumuza devam etmekteyiz. Başlangıcımız, “Biz farklı bir şey yapmalı, nadir hastalıklara yönelmeliyiz” felsefesiyle oldu. Hastalığın varlığı bilinen ancak teşhis ve tedavisi oldukça zor olan, halk tarafında henüz bilinirlik ve farkındalık yokken MS hastalığıyla yola çıktık. O tarihlerde MS hastalığı bilinmeyen ve nadir görülen bir hastalıktı. 1999 yılında ilk ilacımızı ruhsatlayarak yola başlamış olduk. O tarihlerde toplasanız 1000 hasta teşhis edilmişken aradan geçen 23 yıl içerisinde şu an Türkiye’de 40 binin üzerinde hasta tedavi edilir hale geldi. Biz bu kuruluş felsefemizden yola çıkarak başka ne yapabiliriz diye düşündük, hiç hasta sayısı önemli değil bizim için, yüz binde bir de olabilir on binde bir de olabilir binde bir de olabilir. Bu rakamlar bizim için fark etmezdi. Biz dedik ki bu hastaları bulacağız umutsuz bekleyişlerine çare olmak için ne gerekiyorsa yapacağız diyerek yola çıktık.

“İŞİN FİNANSAL BOYUTUNA BAKMADAN YARDIMCI OLUYORUZ”

Hakan Güldağ: Bu çok kolay bir karar değil, nasıl karar verdiniz?

Abidin Gülmüş: Gerçekten bu işe gönül vermek lazım. İlaç işi biraz sabır işi. Eğer herkesin yaptığını yaparsanız fark edilemezsiniz veya önünüze koymuş olduğunuz büyüme trendlerini başarıyla götüremezsiniz. Hatta şirketimizde çalışan fazla sayıda doktor arkadaşımız da var. Bu arkadaşlarımız tıp eğitimlerinde bu hastalıkların adını duymadıklarını söylerler. SMA hastalarının tek tedavisi olan ilacı da biz arkadaşlarımıza ulaştırmaktayız. Bu gerçekten çok kutsal bir görev, o hastaların ailelerinin gözlerinin parladığını görmek bizi son derece mutlu ediyor. Tabi bu süreç başarılı bir şekilde başladıktan sonra yeni partnerler gelmeye başladı. İşin daha güzeli, eğer bir uluslararası yüksek teknolojili biotek firması Türkiye pazarına girmek istiyorsa mutlaka yolu GEN’den geçiyor. Çünkü biz bu konuda gerçekten bir marka olduk. Şu an itibariyle de 20 tane uluslararası partnerle Türkiye’de hatta bazılarıyla Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan üzerinde haklarımız var o bölgelerde çalışıyoruz. Biz bu büyüme trendini bu şekilde yürütürken hasta dernekleriyle hasta ailelerini bilgilendirme toplantıları yaparak ilaca erişimin nasıl olacağı konusunda bir gönül birliği yaptık ve bu günlere geldik. Bazen ilaca ihtiyaç olduğunda bize gelip bunu yaparsa GEN yapar şu ilaca ihtiyacımız var, Türkiye’de ilaç ruhsatlı değil siz yapıp getirebilir misiniz diyorlar. Eğer yapılabilirliği varsa işin finansal boyutuna bakmadan yardımcı oluyoruz.

“GLOBAL OYUNCU OLMAYI KAFAMIZA KOYDUK”

Hakan Güldağ: Bir araştırmacı ilaç şirketleri var bir de jenerik üreticiler var. Sizde ikisi bir arada gibi mi anlayalım?

Abidin Gülmüş: İkisi de bir arada. Ben hem şirketimiz olarak araştırmacı ilaç firmaları derneğinin üyesiyim hem de Türkiye’de bulunan üç tane daha dernek var orada da SURDER’de yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaktayım. Ama bizim jenerik ürünleri üretme yolculuğumuz aslında 2014 yılında kazanımlarımızı tecrübelerimizi üretime dönüştürelim niyetiyle başladı ve 2014 yılında yatırım kararı aldık. Ankara Sanayi Odası ikinci organize bölgede bir proje geliştirdik. Son teknolojiyle donatılmış fabrikayı bitirerek 2017 yılında üretime açtık. Üretime açmanın en önemli noktası, uluslararası terminolojide GMP belgesi ismiyle geçer (Türkçesi iyi üretim kuralları) önce bunu kendi sağlık otoritesinden almanız gerekiyor. Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından bu denetimi geçirdikten sonra biz üretim yapmaya hak kazanmak üzere lisansımızı aldık. Bunun üzerine bu projeyi yaparken birincil hedefimiz önümüzdeki üç yıl içerisinde, bu muhtemelen 2024 yılının sonu olacak, Türkiye’de ürettiğimiz toplam üretimin yüzde yetmişini ihraç etmeyi kendimize stratejik hedef olarak belirledik. Bu arada bir ürünün başka ülkelere satılabilmesi için o ülkelerin sağlık otoriteleri tarafından da denetlenmesi ve düzenlenmiş bir GMP belgesine sahip olması gerekiyor. Biz zorundan başladık Rusya Sağlık Bakanlığından GMP belgemizi aldık. Azerbaycan ve Kazakistan Sağlık Bakanlıklarından da bu belgeleri aldık. Biz çitayı biraz daha yükseltmek istedik geçen yıl eylül ayında da Amerika’ya başvurumuzu tamamladık. Bu yıl mart ayı içerisinde de Avrupa’ya da müracatımızı yaptık. Önümüzdeki üç yıl içerisinde tüm dünyaya ilaç satabilir bir ilaç firması haline gelmek daha da önemlisi global oyunculardan biri olma hedefini kafamıza koyduk.

Hakan Güldağ: Siz etrafımızdaki ülkeleri ciddi olarak sepete eklemişsiniz…

Abidin Gülmüş: Bizim şu an birinci önceliğimiz Rusya, Kazakistan, Azerbaycan ve Özbekistan olarak görünüyor. Aşağı yukarı 15 yıldır Azerbaycan ile kendi ofisimizde çalışıyoruz. Kazakistan ile 12 yıl oldu, Rusya ile maalesef pandemiye takıldık ama ofisimiz faal vaziyette. Özbekistan ile 2020’nin aralık ayında operasyonumuzu açmış durumdayız. Aynı zamanda geçen yıl eylül ayında da Avrupa pazarına girebilmek için yine zoru seçtik. Almanya üzerinden, Almanya denetimiyle GMP belgesini alabilirsek diğer Avrupa ülkelerine de ilaç satabilir hale geliyorsunuz. Her ülkenin tek tek sizi denetlemesi gerekmiyor.

Hakan Güldağ: Başvuru yapıldı mı?

Abidin Gülmüş: Hepsinin başvurusu yapıldı. Hatta günlerimiz başladı bile. Mesela Almanya’da 150 günlük sürecimiz başladı.

Hakan Güldağ: Ne kadar sürede başvuru tamamlanıyor ve cevap veriliyor?

Abidin Gülmüş: Aslında daha önce olmasını bekliyorduk ancak pandemi nedeniyle ülkeler başka ülkelere denetmenlerini gönderemiyorlar maalesef. Bunun için çözüm arıyorlar. Online yapılması üzerinde çalışıyorlar.

“İLAÇ SEKTÖRÜ SAVUNMA SANAYİ GİBİ ÖNEMLİ BİR SEKTÖR”

Hakan Güldağ: Türkiye’deki ilaç sektörü hedefli çalışmalarınıza yardımcı olacak bir ekosistemi içeriyor mu? Dünyadaki algısı bunu güçlendirecek şekilde mi?

Abidin Gülmüş: Türkiye’deki ilaç endüstrisi pandemiyle birlikte görüldü ki savunma sanayi kadar önemli ve stratejik bir sektör. Çok köklü geçmişi ve nitelikli insan kaynağı var. Türkiye’de şu anda 96 üretim tesisi, 11 tane de aktif madde üreten tesis var. Bu çok iyi bir rakam. Herkesin gözü ihracatta. İlacın kilo başına ihracata katkısı 30 dolar mertebesinde ki bu çok düşük. Bunun sebebi dünyada en ucuz ilaç fiyatının Türkiye’de olması. İlaç tüketiminin bütçeye etkisini minimalize etmek için fiyatlar çok baskılanıyor. Fiyatlar baskılandığı zaman yurtdışında ihracat yaptığımız ülkeler “senin ülkende bu ilaç ne kadara satılıyor” diye soruyor cevabı alınca da rakamlarımız aşağı düşüyor. Halbuki normal şartlarda başka bir şekilde fiyatlar yönetilebilir ve sürdürülebilir hale gelse minimum ilacın kilogram katkı payı 60-70 dolarlara ulaşması mümkündür. Cari açığı konuşuyoruz hep… katma değeri yüksek olanlardan en önemlisi ilaç aslında, ilaçla bu açığın kapanması sağlanabilir diye düşünüyorum. Türkiye’de ilaç sektörü pandemide önemli bir sınavdan geçti. Bunun sonucunda fiyata ve maliyete bakmadan dünyanın sayılı ülkeleri içerisine girerek ilaç sıkıntısı olmadan pandemi dönemini hasarsız bir şekilde atlatmayı başarabilmiştir. O nedenle ilaç sektörü gerçekten savunma sanayi gibi önemli bir sektördür.

“RUHSATLI İLAÇ ÜRÜNLERİNE ODAKLANDIK”

Hakan Güldağ: GEN ilacın sağlık ürünleri hakkında bizimle neler paylaşırsınız?

Abidin Gülmüş: Şu anda biz tamamen ruhsatlı ilaç statüsündeki ürünlere odaklanmış durumdayız. Özellikle nadir hastalıklar konusunda hangi ürünleri Türkiye’de üretebiliriz konusunu araştırıyoruz. Bir üretim tesisinin ayakta kalabilmesi ve sürekli beslenebilmesi için çok güçlü bir Ar-Ge olması lazım. Biz bunun da bilinciyle fabrikamızı kurarken çok güçlü bir Ar-Ge merkezi de kurduk. 2019 yılında Sanayi Teknoloji Bakanlığı’ndan belgemizi aldık. Daha sonra bununla yetinmeyerek 2019 yılının eylül ayından Hacettepe Üniversitesi Teknokent kampüsünde yerleşik olan laboratuvarı da bünyemize kattık. Şu andan Ar-Ge çalışan sayımız ellinin üzerinde. 2022 yılından itibaren her ay yeni bir teknoloji transferi yaparak yeni ürünlerle portföyümüzü geliştirmeyi hedefliyoruz. Çünkü şu an bizim 34 ruhsatlı ilacımız var bunlardan 17si ithal 17si Türkiye’de ürettiğimiz ürünler. Global bir oyuncu olabilmek için hayvan deneylerinden başlayarak bir ilacın, bir molekülün veya iki molekülün Türkiye’de üretilip geliştirilip dünya pazarına sunulabileceğine inanıyoruz. Buna inancımız tam. Bununla ilgili yürttüğümüz birkaç çalışma zaten şu an var.

Hakan Güldağ: Halka arz ile amacınız nedir? Elde edeceğiniz geliri nasıl kullanacaksınız?

Abidin Gülmüş: Biz oldukça sağlıklı bir finansal yapıya sahip bir şirketiz. Oldukça özkaynakları güçlü, finansalları güçlü bir şirketiz. Hep büyüyerek gelmiş bir şirketiz. Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketi olarak da bu amaçtan vazgeçmeden yolumuza nasıl devam edebiliriz dedik. Global oyuncu olabilmek için gerçekten ciddi yatırımlar gerekiyor. Bugün bir ürünün sıfırdan başlayıp geliştirilmesi için milyonlarca dolardan bahsediliyor. O nedenle halka arzdan gelen önemli bir bölümü nasıl global bir oyuncu olabiliriz için harcayacağız. Halka arzdan gelecek fonun hemen hemen tamamı şirket içerisinde değerlendirilecek. Uluslararası varlığımızı daha da artırmak istiyoruz.

Hakan Güldağ: Halka arz yönetimi bakımından bir netlik oluştu mu?

Abidin Gülmüş: Aracı kurumla son görüşmeleri yapıyoruz daha SPK’dan onay alamadığımız ve inceleme aşamasında olduğumuz için. Yüzde 35’i yabancı kurumsal, yüzde 35’i yurtiçi kurumsal, yüzde 35’i de bireysel yatırımcı olmak üzere bir planlamamız var. Biliyorsunuz yurtiçi bireysellerin korunması amacıyla da SPK’nın en son yayımladığı genelgeye göre eşit dağılım söz konusu. O nedenle de yatırımcıların talepte bulunması halinde GEN İlaç’a ortak olabilecekler.

Kenan Sözbir: Çalışanlarınıza hisse satışı yapacak mısınız?

Abidin Gülmüş: Onunla ilgili SPK’ya başvuruda bulunduk. Dosyamızı inceleyen uzman arkadaşımız bu hafta sonuna kadar müsaade istedi. Kanunların el verdiği ölçüde çalışanlarımıza iskontolu hisse vermeyi istiyoruz. Çünkü şirketin geçmişine baktığınızda kuruluşumuzdan bu yana bizimle çalışan birçok arkadaşımız var o nedenle tabi ki böyle bir şeyi planlıyoruz.

“ŞİRKETİMİZİ BÜYÜTMEYİ HEDEF KOYDUK”

Hakan Güldağ: İlaç sektöründe epeydir birleşme satın almalar oluyor. Bu konudaki yaklaşımlarınız şirket satın alma yönünde mi oluşur? Nasıl değerlendiriyorsunuz?

Abidin Gülmüş: Şirketimizi satmamak üzere yola çıktık. Biz bu ülkenin bir değeri olarak şirketimizi büyütmeyi kendimize hedef koyduk. Satın alma konusunda oldukça istekli ve iddialıyız. Bunu gerçekleştireceğimizi düşünüyorum. Ancak yurt dışı proje satın alma gerçekleşecek ki ancak bu şekilde global bir oyuncu olma şansını elde edebiliriz.

Kenan Sözbir: Bunlar şu an çalıştığınız ülkeler mi?

Abidin Gülmüş: Yok, biz üretim alanında Ar-Ge aşamasında olan firmalardan bahsediyorum. Bu konunun ana merkezi ABD’dir. Türkiye’de maalesef içinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntılar nedeniyle çok aşağıda değerlenirken, global oyuncu olursak gerçek değerimizin ortaya çıkacağını düşünüyoruz. Bu nedenle benim satın alma planımda herhangi bir ülkede distribütör veya ufak bir üretici değil global oyuncu olmaya yol açacak bir molekül veya bir ürünün birlikte geliştirilmesi projesi yatmakta.

“2020’Yİ HASARSIZ ATLATTIK”

Hakan Güldağ: Kovid-19 salgını GEN İlaç’ı nasıl etkiledi?

Abidin Gülmüş: Bunun iki ayağı var. Tabi ki Kovid-19 ile ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların kullanımı artarken, normal reçeteli ilaçların satışında aşağı yukarı yüzde yedilik bir düşüş var, GEN İlaç olarak değil genelden bahsediyorum. Çünkü Kovid-19’un öncelik olduğu bir süreç geçirdik. Bizim satışımızın önemli bir bölümü nadir hastalıklar dediğimiz oldukça pahalı olan yabancı para cinsinden satışını yaptığımız ilaçlar olduğu için çok fazla etkilenmedik. İyi bir yıl olarak 2020’yi kapattık. Ama sadece Türkiye’de üretip ve ithal edip Türkiye’de TL ile satan firmalar, kurların yükselmesi sebebiyle ciddi hasar gördüler. Ama biz bu yılı hasarsız atlattık.

“BİRİNCİ ÇEYREĞİ İYİ BİTİRMİŞ DURUMDAYIZ”

Hakan Güldağ: Önümüzdeki süreçte gelişmeleri dikkate alırsak beş yıl sonra GEN İlaç’ı nerede hayal ediyorsunuz?

Abidin Gülmüş: Global bir oyuncu olarak görme hayalindeyiz ve bunu gerçekleştireceğimizden eminiz. Yaptığımız Ar-Ge çalışmaları ve uluslararası alana yayılma stratejimiz bunu destekleyecek durumda. Kötü süreçte özkaynaklarımızın artma sebebi bizim tamamen iç modelimizle ilgili. Pandemi döneminde kur farklarından çok etkilenmedik. Çünkü satışımızın önemli bir bölümü yabancı para cinsindendi. Hatta şu an 2021 birinci çeyrek sonuçlarımızda özkaynaklarımızın yüzde 68’e yükseldiğini gördük. İyi bir birinci çeyrek bitirmiş durumdayız.

Hakan Güldağ: Global şirket olma kriteri size göre nerede şekilleniyor?

Abidin Gülmüş: Eğer Avrupa’da organizasyonunuzu yapmışsanız, ürettiğiniz ülkeleri Avrupa’da satabilir hale gelmişseniz, ürettiğiniz ürünler Amerika’da Rusya’da satılabilir hale gelmişse o zaman global oyuncu oldunuz demektir.

Hakan Güldağ: Halka arzda ortak satış ve sermaye artırım yöntemi birlikte mi kullanılacak?

Abidin Gülmüş: Evet öyle olacak. Ödenmiş sermayemiz 250 milyon lira, halka arzla beraber bu rakam 300 milyon liraya çıkarılacak. Ortak satıştan gelecek gelir de benim sahibi olduğum diğer şirketlere borcumun kapatılmasında kullanılacak. Onun dışında ne geliyorsa şirkete gelecek. Çünkü bizim hedefimiz şirketi büyütmek ve mutlaka çift haneli büyümelere devam etmek.

Hakan Güldağ: Halka açıklık oranında yüzde 20’nin üzerine çıkmayı hedefliyorsunuz

Abidin Gülmüş: Şu anki planımızda yüzde 21’lik halka açıklık söz konusu. Gelecek talebe göre de bir miktar daha satabileceğiz.

Hakan Güldağ: 2020’de ciro ne oldu?

Abidin Gülmüş: 2020’deki ciromuz net olarak 1.8 milyar TL. FAVÖK’ümüz 242 milyon olması lazım. Birinci çeyrek karlılığımız ve ciromuz da hedefimizin ötesinde geldi bu bizi çok mutlu ediyor. İkinci çeyrekte de aynı hedefe ulaşacağımızı düşünüyoruz. Biz hep çift hane büyüdük çift hane büyümeye de devam edeceğiz. Çünkü şu ana kadar hiçbir sene yanılmadık, hedeflerimizi hep tutturduk. İş modelimiz buna uygun ve çok esnek bir karar verme mekanizmasıyla çabuk karar alıp önlem alabiliyoruz. O nedenle büyüme hedeflerimizi tutturacağımıza inancımız tam.

Hakan Güldağ: GEN İlaç’ın kurumsallaşmasıyla ilgili neler söylersiniz?

Abidin Gülmüş: Borsaya açılmamızın en önemli sebeplerinden biri de bu. Zaten kurumsal bir yapımız vardı bu kurumsal yapıyı daha fazla nasıl şeffaflaştırabiliriz, bilinirliliğimizi nasıl artırabiliriz diye düşündük. O nedenle kurumsallaşma konusunda atılacak tüm adımları beş yıl önce atmaya başlamıştık.

Hakan Güldağ: GEN İlaç’ın kar payı dağıtım politikasına ilişkin paylaşmak istedikleriniz var mı?

Abidin Gülmüş: SPK’nın yaptığı düzenlemeler ve kanunların el verdiği ölçüde kar payı dağıtma politikamız olacak. Sürekli yatırımlara devam edecek olmamıza rağmen biz dağıtılabilir karın üçte birini yatırımcılarımıza dağıtmak istiyoruz. Kalanıyla da yatırımlarımıza devam etmek istiyoruz. Şu ana kadar 52 milyon dolar yatırım yaptık tesisimize ve hala 12 milyon dolarlık yatırıma da devam ediyoruz. Bunu yüzde 75 öz kaynak geri kalan kısmı da krediyle tamamladık. Bu borcun önemli bir kısmı ödenmiş durumda. Finansal olarak çok borçlu bir görüntümüz yok.

“YATIRIMDAN HİÇ VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Hakan Güldağ: Önümüzdeki beş yıl içerisinde yatırım düşündüğünüz yeni alanlar var mı?

Abidin Gülmüş: Beş yıl çok uzak biz yatırımlara devam ediyoruz, hiç durmadık. Hatta yeni yapacağımız tesisin hafriyatına bile başladık. O nedenle bir yatırımdan hiç vazgeçmeyeceğiz. Ne kazanıyorsak ülkemize yatırmaya devam ediyoruz.

Hakan Güldağ: Yatırımcılarınıza nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

Abidin Gülmüş: Tamamen yüzde yüz şeffaflık ilkesi üzerine yatırımcıyı koruyacak, onların haklarını kendi haklarımızdan daha yukarda tutacak bir şirket konumunda yürümeye devam edeceğiz. Bizim son 10 yıldır kullandığımız bir sloganımız var tekrar etmek isterim, “Gelecek GENe Gelecek”.

Kenan Sözbir: Fiyat istikrarı veya geri alım taahhüttü uygulayacak mısınız?

Abidin Gülmüş: Evet, aracı kurumla birlikte yapacağız. Bununla ilgili aracı kuruma taahhütümüz var. Hem fiyat istikrarı hem geri alım uygulayacağız.

Kenan Sözbir: Yabancı kurumsal yatırımcıların ilgisi nedir?

Abidin Gülmüş: Çok özel bir sektör olduğu için ilaç alanı, oldukça iyi diyebileceğimiz biz yabancı ilgisi var. Biz borsaya açılmadan önce de son on yıldır çok sayıda girişim sermayesi gibi yatırımcılar çok defa bizimle ortak olmak istediğini dile getirdi. Ancak bizim açımızdan dinamizm ve yaratıcılığımızı engelleyeceğini düşündük. O nedenle ortaklığa girmek istemedik.

Hakan Güldağ: Daha önce gelen tekliflerde yabancıların yanı sıra Türklerden de teklif gelmiş miydi?

Abidin Gülmüş: Yok sadece yabancılardan teklif aldık.